Egyetemi Élet
2022-12-07

Fényes báli esték

A Debreceni Egyetem egyik legszínpompásabb és legünnepélyesebb hagyománya a gólyabál. 2022-ben is megrendezték a különböző karok estjeit novemberben.

A bálokra alapvetően átalakult az egyetem főépülete. A Díszudvart környező folyosókon pultokat építettek, fotófalat, illetve fényképsarkot rendeztek be a szervezők, díszes függönyök és leplek színesítették a történelmi falakat, az épületet kívülről pedig mindhárom napon rendre más és más színnel világították meg, rendszerint az adott karokra jellemző színnel, így pirossal, zölddel, majd kékkel.
 
Elsőként, november 10-én az Állam- és Jogtudományi Kar, Bölcsészettudományi Kar, Informatikai Kar, Természettudományi és Technológiai Kar, illetve a Zeneművészeti Kar közös bálját rendezték. A kapunyitás 19 órakor volt, ám már jóval előtte elkezdtek gyülekezni a gólyák. E ponton fontos kiemelni, hogy természetesen nem csupán a gólyák vehettek részt az események. Az egyetem valamennyi polgára, hallgatója válthatott jegyet, korlátozott számban pedig külsős vendégekre is számítottak a rendezők.
 
Nem csupán azért telt meg százakkal már az első nap az épület, mert mindez egyedülálló és megismételhetetlen élményt nyújtó esemény, hanem a hagyományokhoz híven sztárfellépőkkel is kecsegtetett az egyetem. Az elsősök az ünnepélyes köszöntőt követően Gólyaesküvel váltak formálisan is az egyetem polgáraivá, majd díszes bécsi keringővel készültek a jelenlévőknek, akik együtt ünnepeltek velük. A gólyák, illetve a további hallgatók, állófogadást tartalmazó jeggyel a harmadik emeleti kerengőn kaptak svédasztalos fogadást.
 
 
A csütörtöki éjszakán 11 órakor Horváth Tamás állt élő zenekarral a színpadra és csaknem éjfél utánig énekelt együtt rajongó közönségével. Az este rezidense DJ Juhász Laci volt, a debreceni lemezlovas, aki rendszeres látogatója, fellépője az egyetemi eseményeknek. A kiemelt előadó után a rezidens zenelistájára bulizhattak a résztvevők. A mulatság egészen a hajnali órákig tartott.
 
A „zöld napon”, november 11-én a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar, Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Műszaki Kar volt soron.
 
 
Az említett karok Hallgatói Önkormányzatának szervezésében megvalósult Gólyabálra az előző estéhez hasonlóan már jóval a kapunyitás előtt érkeztek a résztvevők, akik érvényes belépőjükkel máris birtokba vehették a pompázó főépületet. Juhász Laci köszöntője után letették az esküt, eljárták a gólyák nyitótáncát, majd következett a vacsora, a fogadás. Horváth Tamás, a korosztályokat is összekötő énekes-gitáros-dalszerző előző esti igen népszerű produkciója után pénteken a Fonogram-díjas, jelenlegi slágergyáros Dzsúdló koncertje következett, aki ugyancsak több mint egyórás fellépéssel állt színpadra.
 
Miután befejeződött a fesztiválhangulatban többszázak által végigénekelt előadás, dj-set következett és hajnalig tartó buli. Fontos kiemelni, hogy ezúttal az eddigieknél is nagyobb népszerűségnek örvendő fotófalnál, illetve a fényképsarokban folyamatosan sorban álltak a bálozók, hogy történelmi háttér előtt is megörökítsenek egy-egy fontos pillanatot.
 
 
Az utolsó, de korántsem kevésbé jelentőségteljes báli nap is elérkezett, november 12., szombat. Kékbe öltözött az egyetem, hiszen az Általános Orvostudományi Kar - Fogorvostudományi Kar, Egészségtudományi Kar, Gyógyszerésztudományi Kar Hallgatói Önkormányzatai által szervezett este következett.
 
A megnyitót és a Gólyaesküt követően újfent keringőhöz álltak be a gólyapárok. A Medikus HÖK mindeközben szavazásra hívta a bálozókat. A Gólyabál eseményének Facebook-oldalán a tánc során szavazni lehetett a kedvenc párosra. A győztes pedig megkapta a bál királynője és királya címet. Idén, 2022-ben Nagy Gréta és Tóth Bence párosára érkezett a legtöbb voks, így a címet ők zsebelték be, és ülhettek fel a Medikus-trónra.
 
 
A feledhetetlen fesztiválhangulatot, koncertet Magyarország legfelkapottabb alternatív-rockegyüttese biztosította, vacsora után, 11 órakor színpadra állt a Carson Coma. Végül mondhatni, szokásosan hajnalig tartó partival fejeződött be a 2022-es gólyabáli hétvége, amely ismét pompás fényárba és díszbe borította az Egyetem teret.
 
Barna Marci

Gyermekek örültek az UniFit Mikulásának

Elvitte a három pontot az Újpest

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek