Egyetem Tér
2024-01-21

Debreceni professzor tartott akadémiai székfoglalót

Megtartotta székfoglaló előadását Fülesdi Béla professzor a Szent István Tudományos Akadémián. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója bemutatta az intézményben működő kutatócsoportokat, kiemelve a szervdonáció területén végzett tudományos tevékenységet.

A Szent István Tudományos Akadémia célja, hogy a katolikus tudósok társulásaként előmozdítsa a tudományos tevékenységet a keresztény értékrend szellemében.

A tudós testület már korábban rendes tagjává választotta Fülesdi Béla professzort, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatóját. A koronavírus-járvány miatt azonban Fülesdi Béla professzor csak a napokban tarthatta meg székfoglaló előadását. 

-    A rendes taggá választásom elismerése annak a kutatóműhely-kialakításnak, amit az elmúlt húsz évben az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán végeztem. Büszke vagyok arra, hogy a tudományos műhelyeinkben több mint húszan szereztek PhD-fokozatot szakmai segítségünkkel. Másrészt a katolikus közösséghez tartozom, ezért ebből a szempontból is fontos, hogy az akadémia a tagjai közé fogadott – mondta a hirek.unideb.hu-nak Fülesdi Béla professzor. 

Fülesdi Béla Szent Kozma és Damján nyomdokain járva intenzíves orvosként című előadásában bemutatta azokat a kutatási munkacsoportokat, amelyek az irányításával létrejöttek és fejlődtek az elmúlt húsz évben. A professzor jelenleg négy munkacsoport tevékenységében vesz részt, ezek közül részletesebben a neuromuszkuláris (az ideg-izom átmenet működését vizsgáló) munkacsoport tevékenységét ismertette, majd összefoglalta a transzplantációval kapcsolatos kutatásokat. 

-    Az intenzív terápiában dolgozó orvosnak fontos feladata az is, hogy azokban az esetekben, amikor a beteg életét már nem lehet megmenteni, a potenciális donorok felismerésével és az agyhalott betegek szerveinek támogatásával lehetővé tegye a szervek átültetését. Az egyik kiemelt kutatási téma volt, hogy az emberek mennyire vannak tisztában a szervátültetés jelentőségével, a hazai törvényi szabályozással, és hogyan tudnánk elfogadottabbá tenni a transzplantációt. A kutatásból kiderült, hogy a laikus embereknek nagyon kevés az információjuk erről a témáról, ezért sokszor idegenkednek a transzplantációtól. Ennek megváltoztatására számos akciót indítottunk a médiában és a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületével érzékenyítő képzéseket a gimnáziumokban, ahol beszélgetnek a diákokkal a donáció jelentőségéről – ismertette a professzor. 

Fülesdi Béla székfoglaló előadásában kiemelte, hogy a világon még mindig egyedülállónak számít, hogy a klinikán 2013-ban egy agyhalott várandós kismama életfunkcióit 91 napig támogatták, majd a terhesség 27. hetében világra segítették az újszülöttet és az édesanya több szervét is átültették. 

Az előadást követően Fülesdi Béla Kocsis Imrétől, a Szent István Tudományos Akadémia másodelnökétől vette át a rendes tagságról szóló díszoklevelet. 

Sajtóközpont - CzA
Fotó - Merényi Zita/Magyar Kurír

Lakástűzben meghalt egy ember Álmosdon

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek