Egyetem Tér
2024-01-15

Közel-keleti kapcsolat

A Debreceni Egyetem és iraki felsőoktatási intézmények közötti tudományos és mobilitási együttműködési lehetőségekről egyeztetett Bartha Elek oktatási rektorhelyettessel az Iraki Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének delegációja pénteken. A küldöttség a Debreceni Egyetemen tanuló iraki hallgatókkal is találkozott.

A Debreceni Egyetem képzési és kutatási portfóliójával, valamint mobilitási és vállalati kapcsolatrendszerével ismerkedett január 12-én az Iraki Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének delegációja a Bartha Elek oktatási rektorhelyettessel folytatott megbeszélésen.

- Az országban a Debreceni Egyetemen tanul a legtöbb külföldi hallgató, csaknem hét és félezren több mint 130 országból. Összesen 81 képzési programot kínálunk számukra angol nyelven. Irakból 112-en érkeztek hozzánk, legtöbben orvostudományi képzésben vesznek részt. Külföldi hallgatóinknak is meghatározó, hogy kiemelkedő számú Erasmus-partnerünk van világszerte, illetve tagjai vagyunk számos nemzetközi egyetemi szervezetnek és programnak, mint az MIT Catalyst Programme, a NeurotechEU vagy a Carpe konzorcium – sorolta az intézményt bemutatva a rektorhelyettes.

Az iraki küldöttséget vezető Shakir Khadim Ali Bukarestben szolgálatot teljesítő regionális kulturális attasé a hallgatói mobilitás mellett további területeken is együttműködést szorgalmazott a debreceni és iraki egyetemek között.

- Az önök egyetemén korábban végzett iraki hallgatók kizárólag pozitív tapasztalatokról számoltak be hazánkba visszatérve, a Debrecenben szerzett magas szintű képzettségükkel könnyen boldogulnak, hamar munkát találnak. Szeretnénk tovább szélesíteni az együttműködési lehetőségeket a hallgatói mellett oktatói, vendégprofesszori mobilitással, valamint tudományos, kutatási kollaborációkkal is – mondta el Shakir Khadim Ali.

Lehetséges területként szóba került a felek között egyebek mellett az orvos- és egészségtudomány, valamint az agrár- és a gazdaságtudomány, a tárgyalás zárásaként ezek további egyeztetésében állapodtak meg. 

A háromtagú delegáció az egyetemen tett látogatás során találkozott az intézményben tanuló iraki hallgatókkal is.


Sajtóközpont – TH

SZOBAKATEDRA

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek