Egyetem Tér
2023-07-18

Megnyílt a Nyári Egyetem

Több mint harminc országból csaknem száz diák érkezik a Debreceni Nyári Egyetem idei nyári kurzusára. A nyelvtanulás mellett idén is sok program irányul a magyar kultúra megismertetésére, újdonságként most először a Versek Éjszakáját is megrendezik.

Minden kontinens képviselteti magát a Debreceni Nyári Egyetem idei nyári kurzusán, a résztvevők ezúttal is kettő vagy négy hetet töltenek a magyar nyelv és kultúra megismerésével. A külföldi diákokat a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese is köszöntötte a nyitóünnepségen. 

- Ahány nyelvet beszél valaki, annyi embernek számít. Ily módon a Nyári Egyetemen magyarul tanulók a kurzus végeztével szinte magyarnak tekinthetők, és ez nagyon jól esik nekünk, magyaroknak is – mondta Csernoch László

Érkeztek, illetve a következő hetekben is érkeznek még német anyanyelvű, amerikai, ausztrál és ázsiai diákok, közülük a legfiatalabb 15, a legidősebb pedig 86 éves.

- A korábbi évekhez képest megnőtt az angol anyanyelvű jelentkezőink száma, kiemelkedő, hogy ezúttal húszan jönnek Amerikából. Tíz német anyanyelvű diákunk van, Kelet-Európát pedig 25-en képviselik. Ami még meglepő volt számunkra, hogy viszonylag sokan vannak, akik itt élnek, dolgoznak Magyarországon – sorolta a résztvevői adatokat Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem igazgatója a megnyitó előtt tartott sajtótájékoztatón.

A Nyári Egyetem folyamatosan törekszik új kapcsolatok építésére, idén ennek jegyében fogad ösztöndíjjal egy mexikói és egy indiai tanárt. Tempus-ösztöndíjjal 25-en, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar támogatásával négyen, egy clevelandi magyar egyesület jóvoltából szintén négyen, egy szlovéniai program segítségével hatan, rektori ösztöndíjjal pedig egy hallgató vehet részt a kettő, illetve négyhetes programon. Debrecen önkormányzata is támogatja három, a mexikói testvérvárosból, Tolucából érkező résztvevő tanulmányait. 

- Példaértékű, hogy a Debreceni Nyári Egyetem az elmúlt csaknem száz év alatt külföldiek ezreinek adott lehetőséget a magyar nyelv és kultúra megismerésére. Biztos vagyok abban, hogy ők jó hírét viszik a városnak és a Nyári Egyetem brandjének, ami hatékonyságot és magas minőséget képvisel – emelte ki Puskás István kultúráért felelős alpolgármester, aki húsz évvel ezelőtt maga is több éven át volt a Nyári Egyetem oktatója.

Külföldi hallgatók magyar nyelvű képzését, illetve a nemzetköziesítést az egyetem Bölcsészettudományi Kara is kiemelt prioritásként kezeli, Csatár Péter stratégiai és gazdasági dékánhelyettes kiemelte, hogy sok közös programot működtetnek a Nyári Egyetemmel.

- Az utóbbi hét évben kínai hallgatókat fogadunk alap- és mesterképzésre, akik tanulmányaikat magyar nyelven folytatják. A program megalapozásában nagy szerepet játszott a Nyári Egyetem, illetve vezetője, Szaffkó Péter és a tananyagfejlesztésben is szorosan együtt dolgozunk. Törekszünk kapcsolatrendszerünk bővítésére, Vietnámmal és Koreával körvonalazódik újabb együttműködés – ismertette a dékánhelyettes.

A Nyári Egyetem tanárainak képviseletében a DE Konfuciusz Intézet igazgatója, Csontos Pál osztotta meg várakozásait, aki a nyelvórákat követően nép- és gyerekdalokat, mondókákat, nyelvi játékokat ismertet majd meg a külföldi hallgatósággal.


A tanulás mellett – ahogy a korábbi években is – szerepel a programban folklór est, éjszakai városnézés, látogatás a zsidó negyedben, túra Zelemérre és Pallagra, illetve strandolás. Mindezek mellett újdonságként hirdették meg a szervezők ezúttal a Versek Éjszakáját, ahol Petőfi Sándorra emlékezve vetélkednek majd, megzenésített verseket hallhatnak és tanulhatnak, továbbá előadhatják Petőfi verseit saját anyanyelvükre lefordítva.

A hétfői nyitóünnepségén köszöntötték 70-ik születésnapja alkalmából Hoffmann István professzort, aki a 90-es években a Nyári Egyetem tanulmányi vezetője volt, emellett pedig szerzője a Hungarolingua tankönyvcsaládnak, mely korszakalkotó, új szemléletű tananyagot kínált a nyelvtanulóknak.


Sajtóközpont - TH

Újabb belorusz játékost igazoltunk

Hiánypótló NeurotechEU nyári iskola a DE-n

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek