Egyetem Tér
2023-04-26

Sportadatelemzés felsőfokon

A Debreceni Egyetem hallgatói használhatják hazánkban először azt az adatelemző rendszert, mellyel számos futballklub szakemberei is dolgoznak szerte a világon. A CUBE adatelemző szoftvert az xfb Analytics Kft. bocsátja a Gazdaságtudományi Kar rendelkezésére. Minderről kedden írtak alá megállapodást Debrecenben.

A technológia robbanásszerű fejlődése révén olyan újítások jelentek meg a sportban, így a labdarúgásban is, melyek révén a sportolók teljesítményéről számos objektív adat áll rendelkezésre. A sportkluboknál egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy ezen adatok felhasználásával tervezzék meg az edzésmunkát és készüljenek fel a versenyekre, mérkőzésekre. Ennek részleteibe pillanthattak bele a DE GTK hallgatói is.

Az MLSZ korábbi vezető adatelemzője, Hegedűs Henrik a CUBE alkalmazásról tartott előadást a hallgatóknak kedden a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán. Az FTC labdarúgócsapatának adatelemzője, az M4Sport állandó szakértője hangsúlyozta, hogy a labdarúgás a világ egyik legnagyobb iparága, mégsem működik tudásimport nélkül. Hegedűs Henrik az előadásában kiemelte, hogy nemzetközi szinten a profi labdarúgó klubok rendszerint egyetemekkel végeznek közös kutatási projekteket PhD-hallgatók bevonásával, a hatékony és eredményes működés érdekében és ezért lehet különösen fontos az első ilyen jellegű együttműködés Magyarországon.
 

Az előadást megelőzően írt alá ugyanis megállapodást a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara és az xfb Analytics Kft. Ennek keretében a cég által fejlesztett, mesterséges intelligencia-módszereket alkalmazó elemző rendszert szeptembertől már a DE GTK sporttudományi képzéseiben részt vevő hallgatók is használhatják. 
 

- Egy felsőoktatási intézményt leginkább a végzett hallgatók tudása, szakértelme alapján ítél meg a munkaerőpiac. Ezért kiemelten fontos számunkra a piaci szereplőkkel való kapcsolattartás, illetve az, hogy kollégáink is naprakész ismeretekkel rendelkezzenek, a hallgatóink pedig közvetlenül a vállalati szféra képviselőitől is tanulhassanak. Ez a mai együttműködés is ezt a törekvésünket erősíti, mely révén a hallgatónknak lehetőségük lesz mélyebb ismereteket szerezni a sportelemzés területén – emelte ki Fenyves Veronika dékán. 

A mindössze négy éve alakult xfb Analytics Kft. adatbázis-fejlesztéseit a Magyar Labdarúgó Szövetség elemzői is használják.

- Nagy lépés számunkra ez a megállapodás, hiszen cégünk viszonylag fiatal. Az MLSZ-nek fejlesztünk adatalapú megoldásokat, illetve együtt dolgozunk a magyar labdarúgás statisztikai elemző rendszerének kiépítésén, elemzéseket készítünk az MLSZ menedzsmentje és a szakmai stábok részére. Saját termékünk, a CUBE segítségével ötszáz teljesítménymutatót tudunk leképezni, ami a játékosok és a csapatok teljesítményének követésére, monitorozására alkalmas – sorolta Csernus Attila ügyvezető. 

Az adatelemző szoftvert több mint háromszáz, sporttudományi képzésben részt vevő hallgató veheti mostantól igénybe.

- A sportszervezés, valamint a rekreációszervezés és életmód alapszakok rendkívül gyakorlatorientált képzések, az órák legalább 60 százalékát gyakorlati foglalkozások teszik ki. Azért, hogy a sportszakos hallgatók informatikai tudását bővítsük, néhány éve elindítottuk az IKT a sportban elnevezésű kurzust, melynek keretében elsajátíthatják az adatkezelés és a videóelemzés alapjait, több végzett hallgatónk is elhelyezkedett már ezen a területen – részletezte Bácsné Bába Éva, a DE GTK Sportgazdasági és -menedzsment Intézet igazgatója. 

Az együttműködés keretein belül a hallgatóknak lehetőségük lesz arra is, hogy szakmai gyakorlatukat az xfb Analyticsnál töltsék el. A szoftvert pedig akár tudományos kutatásokhoz is alkalmazhatják.

- A mostani megállapodás nagyszerű lehetőséget nyújt arra, hogy a hallgatók számára még részletesebben bemutathassuk az adatelemzésben rejlő lehetőségeket és átlássák a teljes folyamatot az adatok összegyűjtésétől kezdődően a modern adatvizualizációkon alapuló szakmai elemzésekig. Új ismereteiket szak-, illetve diplomadolgozatok, esetleg tudományos diákköri konferenciákra készült dolgozatok elkészítéséhez is felhasználhatják vagy akár a PhD-képzésben tudományos kutatások alapja is lehet – összegezte Ráthonyi Gergely, a DE GTK Sportgazdasági és -menedzsment Intézet adjunktusa.

Egy szeptembertől induló új, szabadon választható tantárgy keretében pedig a Debreceni Egyetem bármely hallgatója megismerkedhet a CUBE-bal. 

Sajtóközpont-TB

Hatvan év 60 debreceni dala 44. rész

Szarvas Ferenc

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek