Debrecen
2024-03-14

A Zöld Kódex újabb intézkedése indult el: a tavaszi nagytakarítás!

A részleteket sajtótájékoztató keretében ismertette Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere, valamint Orosz Ibolya Aurélia és Hetei József önkormányzati képviselő a Petőfi téren 2024. március 14-én.

Idén is elindult Debrecenben a tavaszi nagytakarítás, s erről szeretnénk most a város polgárait tájékoztatni – mondta elöljáróban Balázs Ákos, környezetvédelemért és városüzemeltetésért felelős alpolgármester. Mint kiemelte, ennek az önkormányzati ciklusnak az elején a közgyűlés új városüzemeltetési koncepciót fogadott el, melyben erőteljesen jelent meg a zöld szemlélet. Ekkor indultak el Debrecenben a rendszeres tavaszi nagytakarítások is. A városüzemeltetési koncepciónak több olyan intézkedése van, melyek környezetvédelmi szempontból is fontosak, ezért a nemrégiben elfogadott Zöld Kódex intézkedései közé is többet beemeltek közülük – különös tekintettel a város levegőminőségének védelmére. A Zöld Kódex intézkedéseit a város polgárai is megismerhették, véleményezhették az interneten keresztül, s mintegy 60 ezer szavazat érkezett ennek keretében. Mint a véleményekből kitűnt, a város rendje, tisztasága rendkívül fontos a debreceniek számára, hiszen a Zöld Kódex 50 programja közül „A tisztább utakkal az egészségesebb környezetért” elnevezésű intézkedés az 5. helyen végzett az egyes intézkedések fontossági sorrendjéről szóló voksoláson. Ez is mutatja a tavaszi nagytakarítás kiemelt jelentőségét. A tavaszi nagytakarítás elindult, melynek keretében sor kerül az utak nagygépes tisztására, az útszegélyek takarítására, a Belvárosban és a Nagyerdőn a járdák, kerékpárutak, valamint a parkolóhelyek kézi és gépi tisztítására. A munkálatok során  eltávolítják a tél folyamán lerakódott szennyeződéseket és port, ezzel csökkentve a város levegőjében a szálló por mennyiségét. Balázs Ákos e munkák kapcsán kérte a járművezetők együttműködését, segítségét, hiszen a parkolóhelyek takarítása csak úgy történhet meg, ha azokat az autósok a munkálatok idejére szabadon hagyják. Ezt a munkát végzők az érintett területeken előre jelezni fogják.

A tavaszi nagytakarítási munkák kiterjednek még a szemétszedésre, a korán jött tavasz miatt gyepfelületek kaszálására, levegőztető gereblyézésére, a cserjék metszésére, a játszótéri homokozók felásására, rotálására és fertőtlenítésére, a virágok, évelő növények és rózsák visszavágására, a padok takarítására és fertőtlenítésére, a hulladékgyűjtők fertőtlenítésére, tisztítására, a buszmegállók – s például a Petőfi téren az aluljáró – takarítására is.

A tavaszi nagytakarítás mellett az utak tisztán tartása érdekében – ugyancsak a Zöld Kódex intézkedéseinek részeként – hamarosan elindulnak a padkanyesési munkálatok is. Ez is a szálló por mennyiségének csökkentését eredményezi, hiszen az útpadkákra évek alatt felhalmozódott port, szennyeződést eltávolítják. Amint azt Balázs Ákos elmondta, 2020 óta mintegy 17.500 négyzetméteren végeztek a városban ilyen munkálatokat, s ezt a jövőben is folytatni kívánják.

A tavaszi nagytakarítás mostantól kezdve Debrecen valamennyi városrészére kiterjedően, várhatóan 5 héten keresztül zajlik. A Dekert Kft., valamint az önkormányzattal szerződében álló vállalkozások összesen 130 munkatársa vesz benne részt mintegy 400 kis- és nagy gépi eszközzel. Debrecen zöldterületein összesen 5 millió négyzetméternyi felület karbantartása történik meg minden évben, de a tavaszi nagytakarítás ennél is többet, 6 millió négyzetmétert érint – emelte ki az alpolgármester.

Orosz Ibolya Aurélia, a városrész önkormányzati képviselője szerint a Petőfi tér a város kapuja, hiszen vonattal érkezve itt lépünk be Debrecenbe. Az elmúlt időszakban ez a tér a Zöld Város Program keretében megújult, s rendezett, szép környezet várja a haza érkezőket, illetve a város vendégeit. Orosz Ibolya Aurélia 2014 óta a Petőfi teret is magában foglaló körzet önkormányzati képviselője, s mint elmondta, büszkén állíthatja, hogy ez a városrész egyre szebb és szebb lesz. Mint azt a képviselő jelezte, körzetében például a Vincellér utcán is elindul a tavaszi nagytakarítás, a lakókörnyezet megszépítése. Ahhoz azonban, hogy a szép, rendezett állapot fenn is maradjon, szükség van a város polgárainak gondosságára, odafigyelésére is, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy esztétikus, szép városban élhessünk.  

Hetei József önkormányzati képviselő azt emelte ki, hogy minden kezdeményezés és program csak akkor nyeri el valós értelmét és célját, ha eredményeire vigyázni tudunk, azokat meg tudjuk őrizni és ezáltal fenntarthatóvá válnak. Mint pedagógus, kollégáival az iskolában is arra neveli a diákokat, hogy együtt vigyázzunk a környezetünkre, együtt óvjuk a minket körülvevő világot. Ezért ő is arra kérte a debrecenieket, hogy a város tavaszi nagytakarítását követően is közösen óvjuk meg városunk tisztaságát.

Mozdulj, Debrecen a vese egészségéért!

Testkamera a salakos világ egyik legjobbján

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek