Debrecen
2024-02-29

Folytatódik a panelprogram és a lakótelepi fejlesztések

A 2024-ben folytatódó panelprogramról és a lakótelepi fejlesztésekről tartott sajtótájékoztatót Papp László polgármester és Korbeák György önkormányzati képviselő 2024. február 29-én, az Újkerti lakótelepen.

A költségvetés elfogadásánál alapkoncepciónk volt, hogy a város minden területén érzékelhető legyen a fejlődés – fogalmazott Papp László. Mint mondta, Debrecen fejlesztéspolitikáját hosszú ideje jellemzi az, hogy a lakótelepektől a városközponton át a kertségekig mindenhol tetten érhető legyen az, hogy a város gazdasága fejlődik.

Kiemelte, a lakótelepek esetében a költségvetés saját forrásokat tartalmaz, tehát alapvetően nem uniós forrásokból fejlesztenek. Felidézte, a panelprogramot 2023-ban indították újra Debrecenben. – A 2000-es évek elején ez egy nagyon népszerű program volt, akkor részben állami, részben önkormányzati, részben pedig a társasházak saját erejéből valósult meg. Jelen esetben ez Debrecen önkormányzatának saját költségvetési forrásából, állami és egyéb európai uniós támogatások nélkül, és a társasházak gazdasági erejének a felhasználásával valósul meg. A város ebben az évben is, hasonlóan a tavalyi esztendőhöz, 500 millió forintot fordít a panelprogram továbbvitelére – jelentette be a városvezető.

Megjegyezte, az előző pályázat esetében lakóépület külső felújítására, hőszigetelésre, ablakcserére, liftcserére lehetett pályázni, de akkor nagyon sok pályázat érkezett lift rekonstrukcióra. Utóbbiakat ugyanakkor a pályázati kiírásban megfogalmazott feltételek miatt nem tudták támogatni. – Mivel érzékeltük, hogy a lakosság részéről nagyon sok esetben a liftek felújítása fontosabb feladat, mint a liftek cseréje és előbbi költség szempontjából is sokkal kezelhetőbb, ezért már ebben az évben módosítjuk a pályázati kiírást és a korábbi igényeket is figyelembe véve beemeljük a liftfelújítás lehetőségét is az ez évi panelprogramba – ismertette a részleteket.

A polgármester elmondta, hogy tavaly hat pályázat érkezett be, amelyek pozitív elbírálást kaptak. Ebből három homlokzat felújítás, három pedig liftcserére vonatkozott 161 millió forint értékben. Papp László felhívta a figyelmet arra, hogy a felújítási programra nem csak panelházak, hanem azok a minimum 12 lakásos téglaépítésű társasházak is pályázhatnak, amelyek 1990 előtt épültek. Hozzátette: a pályázatokat május 1-től október 31-ig lehet benyújtani, a programhoz pedig ingyenes műszaki ellenőrzést biztosítanak.

A városvezető kiemelte, hogy folytatódik a lakótelepi szervizutak felújítása, valamint a járda- és lépcsőfelújítási program is. Elhangzott: ebben az évben tíz útszakaszon valósulnak majd meg felújítási programok, de ezek nem mindegyike szervizút. A fejlesztésben a város különböző lakótelepei – az Újkert, a Vénkert, a Tócóskert, a Tócóvölgy – érintettek.  Közel negyed milliárd forintot költ ebben az évben a város szintén saját költségvetési forrásából a lakótelepi szervizutak felújítására. – A Zöld Város Program tekintetében nagyon sok minden valósult meg az elmúlt években. Az Újkertben is játszóterek, közterületek újultak meg. A korábbiakhoz képest lényegesen nagyobb összeget, 175 millió forintot tudunk biztosítani a játszóterek elöregedett vagy elhasználódott játszóeszközeinek a felújítására, ebből a forrásból pedig az Újkertbe is jutni fog – húzta alá.

Korbeák György felidézte, hogy az elmúlt években megújították az Újkertet. Az önkormányzati képviselő néhány jelentős fejlesztést kiemelve elmondta, hogy 2016 óta több mint 23 lépcsőt újítottak fel, tavaly nyáron a városrészben is létrejött a közösségi kert, a Böszörményi-Füredi út sarkán található csúszda játszótér pedig a mai napig nagyon népszerű a debreceniek körében. A közeljövő fejlesztéseiről szólva elmondta, hogy a Jerikó utca és a Menyhárt tér között a szervizutat 140 folyóméteren megújítják és elvégzik az aszfalt cseréjét.                    

Remek meccset játszottak

Kiberbűnözők

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek