Debrecen
2023-10-17

Teqball bemutató és asztalátadó a Beregszásziban

A Debreceni Szakképzési Centrum Beregszászi Pál Technikum és Kollégium tornatermében egy teqball bemutató keretében nyerhettek betekintést a diákok a sportág rejtelmeibe. Az eseményen a Magyar Teqball Szövetség egy asztalt is átadott a DSZC-nek, amelyet a korábban meghirdetett „Legjobb intézményi szurkolói csoport” felhívás nyerteseként vehettek át.

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója az eseményen arról beszélt, hogy a rendezvénynek az a célja, hogy a diákokat – a tanulás mellett is – több mozgásra ösztönözzék. „Emellett egy nagyon jó csapatépítőnek is tartom ezt a sportágat” – jelentette ki a teqball-lal kapcsolatban, mivel páros mérkőzésekre is van lehetőség, valamint „egymásért küzdenek, hajtanak” a fiatalok játék közben. A főigazgató kiemelte, hogy „a teqballos mozgásoknak vannak olyan alapjai, amelyek mindenki számára elsajátíthatók és olyan mozgáskoordinációt lehet fejleszteni velük, amelyre a mindennapi életben” is szükségesek.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere elmondta, hogy a Magyar Teqball Szövetség azért ajándékozta ezt a teqball asztalt a DSZC Beregszászi Pál Technikum és Kollégium számára, mert „a Teqball Országos Bajnokság alkalmával nagyon sok fiatal szurkolót mozgatott meg és ezzel egy közösségszervezésben is részt vesz”. Az alpolgármester kiemelte, hogy a Mozdulj Debrecen! programban „minden olyan sportágat meg szeretnénk mutatni a fiataloknak, ami most trendi és a teqball egy nagyon is trendi sport”, hiszen a közösségi médiában is sokszor látjuk, hogy ez a korosztály előszeretettel űzi ezt. Széles Diána hozzátette, hogy nagyon kis helyen is el lehet sajátítani a játékot, továbbá nem csak fiúknak, hanem a lányoknak is ajánlják, hiszen „nagyon sikeres női sportolóink is vannak” Magyarországon.

Az alpolgármester elmondta, az ehhez hasonló rendezvényekkel azt kívánják elérni, hogy „minél több fiatal szeressen mozogni”, mert „a mai világban sajnos egyre kevesebbet mozognak a gyerekek, ezért az ilyen lehetőségekkel szeretnénk nekik megadni, hogy átérezzék a mozgás örömét”. Maga a teqball igen népszerű a korosztályban és „ezeket az asztalokat gyakorlatilag bármelyik labdás sportágra ki lehet próbálni, ezért üde színfoltok lehetnek”, amit a diákok különböző módon használhatnak. A hosszútávú célkitűzés az, hogy a sportágat megismertessék a fiatalokkal, minél többen kezdjenek el ezzel foglalkozni és létrehozzanak egy városi szintű oktatási intézmények közötti bajnokságot, ahol a fiatalok az iskolájukat képviselhetik – jelentette ki Széles Diána.

Tóth Tamás, a Magyar Teqball Szövetség főtitkára a teqball jelenlegi helyzetéről elmondta, hogy „ahhoz képest, hogy egy relatíve fiatal sportágról beszélhetünk, nagyon jó úton halad”, hiszen már „a nyári lengyelországi Európa Játékokon is láthattuk”, hogy ott volt a versenyszámok között. „Ennek az a jelentősége, hogy ez már az Olimpia előszobája”, tehát amely sportág ide eljut, az nagy eséllyel jelen lesz az ötkarikás játékokon is, „ezért hangsúlyozzuk, hogy aki ma kipróbálja a teqballt, az a holnap olimpikonja is lehet” – emelte ki a főtitkár. Az eseménnyel kapcsolatban arról beszélt, hogy „ilyenkor a játékszabályokat, a játék menetét” is megismertetik a gyerekekkel, valamint hosszútávú célkitűzésük egy debreceni teqball egyesület megalapozása is.

Elszállították a Debrecenben talált német páncéltörő gránátot

Elindult a keresztféléves felvételi a Debreceni Egyetemen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek