Debrecen
2023-10-05

Két napig a szakmáké a főszerep a Nagyerdőn

A Debreceni Szakképzési Centrum Hello Szakma! – Út a jövőbe pályaválasztási rendezvénye már harmadik alkalommal tér vissza a Nagyerdei Stadionba. Ebben az évben is számos kiállító várja az általános- és középiskolás diákokat, szüleiket, tanáraikat.

A DSZC 11 intézménye és számos vállalati partnere mellett idén már a város egyházi és tankerületi fenntartású iskolái is kiállítóként vannak jelen a rendezvényünkön; valamint partnerünk, a Debreceni Egyetem is több karral képviselteti magát.  Ezáltal is szeretnénk azt az üzenetet közvetíteni, hogy mindannyian együtt dolgozunk Debrecen munkaerőellátásának kinevelése érdekében. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a megjelenő intézmények képzési kínálatába, ezzel együtt pedig megismerhetik, hogy milyen sokszínű karrierlehetőségek várnak rájuk a városunkban.

Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár a rendezvény megnyitóünnepségén elmondta, nagy utat tett meg a debreceni szakképzés, ami alatt jelentős átalakítások történtek, mind tartalmában, mind módszertanában, mind szerkezetében. – Ehhez az iskoláknak és az oktatóknak alkalmazkodniuk kellett. A szakképzés feladata, hogy kiszolgálja a gazdaság igényeit és minőségi munkaerőt adjon a munkaerőpiacra, amihez megfelelő környezetet kell biztosítanunk. Fontos, hogy a képzések alkalmazkodjanak a helyi cégek igényeihez és az a szakképzés, amit most művelünk, már nem a régi értelemben vett szakmunkásképzés biztosítására szolgál, jóval több annál, sokkal komolyabb képzésekről van szó. Napjainkban technikusként középvezető is válhat az emberből, de a technikum gyakorlatilag az egyetemek előszobája is egyben – fogalmazott.


– A mai egy nagyszerű nap arra, hogy együtt legyünk és felhívjuk a figyelmet a szakképzés fontosságára – mondta Balázs Ákos, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere. – Debrecen egy olyan város, ahol jól mennek a dolgok. A sikerhez két dologra van szükség, az egyik, hogy össze tudunk fogni a jó ügyért, így jöhetett létre a mai nap is. A másik a tudás, ami a várost is mindig előre vitte. Az álmokat csak erős gazdasággal lehet megvalósítani, ennek pedig a motorjai a fiatalok, akik jó szakmákat tanulhatnak és jó munkahelyeket szerezhetnek. A világ gazdasága átalakul, új iparágak jönnek létre, régiek szűnnek meg vagy alakulnak át, így a hagyományos gondolkodásmóddal már nem láthatjuk a jövőt. Azonban az új irányok, amik mellett letettük a voksunkat, nagyon jók és látjuk, hogy a szakképzés a jövőre készíti fel a fiatalokat – összegezte.

– Örömmel látom, hogy az elmúlt három évben fantasztikus fejlődés ment végbe mind a Hello Szakma!, mind Debrecen életében – fogalmazott dr. Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára. Nagyon fontos a minőségi szakemberképzés és az is, hogy a diákok már 7-8. osztályban eldönthessék, hogyan folytassák tanulmányaikat. Ha a mai rendezvényre tekintünk, akkor látjuk, hogy a cégek egyre lelkesebbek, egyre szívesebben mutatják be a modern eszközeiket, ezzel is segítve a pályaorientációt. A kamara is igyekszik segíteni a fiatalokat, hiszen az orientációs rendezvényeken rengeteg hasznos információt adunk át nekik. A közös munkával segíthetünk, hogy sikeres felnőttek legyenek és nagyon fontos, hogy szorgalommal, kitartással nagyon sokra vihetik az életben – mondta.

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója szerint a mai rendezvény egy óriási lehetőség a pályaválasztás előtt álló diákoknak, hiszen itt mindent megtalálnak, ami segíthet megalapozni a jövőjüket. – Aki a kiállításon végighalad, az egy életpályát építhet fel az itt megszerzett információk segítségével. Mindenkinek azt javaslom, hogy tájékozódjon, éljen a lehetőségekkel, nézze meg, hogy az egyes szakmákat milyen vállalatokkal, milyen egyetemi képzésekkel lehet összekötni. Kívánom mindenkinek, hogy álmait a DSZC által nyújtott lehetőségekkel álmodja tovább – fogalmazott.

Negyedik alkalommal rendezik meg a Nagyerdő Hetét

Szimulációs oktatás kórházi környezetben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek