Debrecen
2023-08-17

Egy éve közösen a szakképzésért

A Bürkle Hungary Kft. és a Debreceni Szakképzési Centrum együttműködése 2022 tavaszán indult, amikor a vállalat hosszútávú stratégiájának részeként fogalmazta meg és tűzte ki célul a tevékenységéhez illeszkedő utánpótlásnevelést. A felek a duális szakképzési program tapasztalatairól sajtótájékoztatón számoltak be.

A korábbi évek termelési tapasztalatai alapján a hangsúly az elektronikai technikus és mechatronikai technikus szakmákra helyeződött. A vállalat a potenciális utánpótláslehetőséget a Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum és a Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum képzési portfóliójában találta meg. A 2022-es nyár folyamán a Hajdú – Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara auditja is megtörtént, így a vállalat sikeresen regisztrálta magát duális képzési helyként, mely megnyitotta számukra a lehetőséget a szeptemberi tanévkezdésre a tanulók gyakorlati foglalkoztatásában. A 2022 szeptemberében elindult duális képzésre folyamatos fejlesztésként tekintenek, ahol a tanulók képzése mellett a saját fejlődésüket is szem előtt tartva igazodnak a rohamosan fejlődő 21. századi ipari technológiákhoz.

Dr. Barcsa Lajos, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere sajtótájékoztatón elmondta, a város stratégiájának fontos része, hogy olyan munkahelyteremtő beruházásokat hozzon létre, melyekkel minél több fiatal tehetséget szólíthat meg, majd az iskola elvégzése után munkahelyet biztosíthat számukra. – A Bürkle és a Debreceni Szakképzési Centrum együttműködése egy nagyon jó, nyertes viszony, hiszen itt is látszik, hogy a centrum hova képezi a fiatalokat, akik egy egész karrierutat járhatnak be. A diákok mellett a cég számára is előnyös a partnerség, hiszen nem egyszerű azonnal alkalmazható munkaerőt találni, de a duális képzésnek köszönhetően a tanulók azonnal hasznosítható tudás birtokába jutnak – fogalmazott. – Az út azonban még hosszú, hiszen az elektronikai és a mechatronikai szakmákra nagyon sok cég jelentkezik, ezért a szakképzési centrummal közösen azon dolgozunk, hogy a céges igényeket kielégítsük, amihez szükség van a duális képzésre, hiszen ezen az úton lehet igazán a munkaerőpiacra képezni a diákokat – tette hozzá.

A Bürkle Hungary Kft. a duális képzést 2 villamosmérnök és 1 mechatronikai mérnök oktató-munkatárssal kezdte el, akik a 11. évfolyamos diákok – 5 fő elektronikai technikus, valamint 5 fő mechatronikai technikus tanuló - sikeres iskolai ágazati alapképzését követően a szakirányú szakmai képzésében indították el az alapozást. Az első közös tanév elsődleges célja volt a gyerekek megismertetése a munka világával, az emberi, a szociális és a szakmai látókörük kiszélesítése a szakmájukhoz leginkább illeszkedő tevékenységek bemutatásával. – Fontos társadalmi szerepvállalásnak tekintjük, hogy Debrecen életében jelen legyünk, de fő céljaink közé tartozik a szakképzésben való részvétel is – mondta Laczkó Gábor, a Bürkle Hungary Kft. gyárigazgatója. – A diákok szempontjából a duális képzés azért hatalmas előny, mert a legújabb technológiákat ismerhetik meg és ki merem jelenteni, hogy a kezdeti megszeppenés után mostanra a gépeink üzemeltetésében, szerelésében is magabiztosan részt vesznek. Nálunk a tanulók beilleszkednek a vállalati kultúrába, ami a karrierük során hatalmas előnyt jelent, akár nálunk maradnak, akár a későbbiekben más cégnél kezdenek el dolgozni. Számunkra pedig azért előnyös ez a képzési forma, mert olyan jól képzett, szakmailag felkészült kollégákat képzünk, akik nálunk maradhatnak és minket erősíthetnek a jövőben – fogalmazott.


A tanév sikeres lezárását követően a heti egy munkanapos gyakorlati képzést felváltotta a nyári gyakorlat, ami a folyamatosságából adódóan az alapozást követően az átfogóbb, rendszerszintű tevékenységeknek adott lehetőséget, így a következő tanévet már egy nagyobb, ugrásszerű gyakorlati tapasztalattal tudják elkezdeni. Nyári gyakorlatra további 6 diákot vártak júliustól. Az időzítés a diákok szempontjából is igen szerencsés volt, mivel a Bürkle gyárában júniusban készült el az első Magyarországon gyártott fotovoltaikus lamináló berendezés, melynek segítségével nem csak az európai energiafüggetlenséghez járulnak hozzá, de a diákok is megismerkedhettek a piacon található, aktuálisan legmodernebb technológiákkal. – A szakképzésnek akkor van értelme, ha tudjuk, hová képezzük a szakembereket. Debrecenben különleges helyzetben van a szakképzés, mert a helyi beruházásoknak köszönhetően látjuk, hogy nem csupán szakmát ajánlunk, hanem például az orientációs rendezvényeinken el tudjuk mondani, hogy ezek a szakmák hol hasznosulnak. Ez pedig nagyon fontos dolog, mert minden fiatal szeretné látni az iskola utáni tovább lépési lehetőségeket – fogalmazott Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja. Kiemelte, szakképzést megvalósítani csak úgy lehet, ha együttműködnek azokkal a cégekkel, ahol a tudás hasznosul. – Amellett, hogy diákjaink tudás tekintetében lépéselőnybe kerülnek a duális képzés miatt, anyagi előnyhöz is jutnak, hiszen a szakképzésben az első 2 évfolyamban ösztöndíjat, míg a 11. évfolyamtól a duális képzésben fizetést kapnak. Az új szakképzési rendszer technikusi képzése pedig a mérnökképzés előszobája lehet, hiszen a centrum a Debreceni Egyetemmel egy olyan együttműködésen dolgozik, melyben okleveles technikusokat képzünk. Ők egyszerűsített felvételi eljárással végezhetik a későbbiekben a mérnökképzést és kreditbeszámításra is van lehetőségük. A szakképzést választók számára tehát rendelkezésre áll egy olyan karrierlehetőség, melyet a saját igényeihez igazíthatnak, így a jövőben akár a Bürkle mérnökeként is elhelyezkedhetnek – összegezte.

Sziget - Kádár Tamás elégedett a 420 ezres látogatószámmal

Rutinos magasemberrel erősít a DEAC

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek