Debrecen
2023-08-01

Álhír terjed a debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatban

„Debrecenben meg kell csapolni a vízvagyont, hogy ellássák az óriási akkumulátorgyártókat és a BMW-t”, címmel adott közre cikket a 24.hu hírportál. Úgy tűnik, hogy a tegnapi nap után mára is jutott egy valótlanságot állító álhír.

Az ellenőrizetlen információktól és téves következtetésektől hemzsegő cikk állítása, miszerint a Déli Gazdasági Övezetben az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódóan kútfúrási engedély kiadása zajlik, a valóságnak nem megfelelő állítás, minden alapot nélkülöz.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának, valamint a közvetett tulajdonában álló Debreceni Vízmű Zrt-nek, következetes álláspontja, hogy egyetlen ipari beruházáshoz kapcsolódóan sem járul hozzá olyan kút létesítéséhez, amely a debreceni ivóvízbázist elérheti. Az ipari létesítmények víz és szennyvíz igényének kielégítése kizárólag a Debreceni Vízmű által történhet, kontrollált, ellenőrzött körülmények között.

A 24.hu cikkében szereplő információkkal ellentétben a Déli Gazdasági Övezetben nem az akkumulátorgyárral összefüggésben, hanem egy betongyártó üzem üzemi tevékenységéhez kapcsolódóan nyújtottak be kútfúrási engedély iránti kérelmet. A Debreceni Vízmű Zrt. a kialakult gyakorlatnak megfelelően nem ad ilyen esetben hozzájáruló nyilatkozatot. A kérelmet a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelem elutasította! Az elutasító határozat mellékelten olvasható. 

Nem felel meg továbbá a valóságnak az sem, hogy az Észak-nyugati Gazdasági Övezetben Debrecen ivóvíz bázisát elérő kút létesülne. A cikk hamisan arra következtet, hogy a BMW gyár területén is az üzem vízellátása érdekében kértek kútfelújítási engedélyt. A valóság ezzel szemben az, hogy két, már meglévő monitoring (azaz a talajvíz védelmét kontrolláló) kút felújítására kértek engedélyt, annak érdekében, hogy a környezetvédelmi követelményeknek minden tekintetben ellenőrzött formában megfeleljen az engedélyt kérő.

 

 

Aranyeső az Orvos Tenisz Világbajnokságon

Vízhiány várható a Hatvan utcán

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek