Debrecen
2023-07-19

Játsszunk most együtt!

Az országszerte meglepő alkotásairól ismert Hello Wood újabb installációja tűnt fel Debrecenben. Míg idén nyáron a belvárosban a város identitását megfogalmazni hivatott tűzfal festmények születnek, a Nagyerdőn a játékos, szórakoztató kreativitásé a főszerep. Az arra járó debreceniek, turisták napok óta találgatják, mi is készül a II. János Pál téren. Íme, itt a megfejtés.

A közösségi média tanulsága szerint sokkan tippeltek helyesen, valóban egy óriási pörgettyű landolt a Nagyerdő szívében, hogy ezentúl igazodási pontként, találkozóhelyként legyen része a város közösségi életének. Egy olyan téren kerül felállításra, amelyről a környék legfontosabb létesítményei, és maga a most az ország legszebb erdejének választott természetvédelmi terület is elérhető. Indulhat innen a randevú, a családi séta, a kocogás, a bringázás a stadion, az állatkert, a strand, a Békás-tó vagy épp a Sziget-kék irányába. 

Az alkotók szándéka szerint ezekben a hetekben egy játékos, könnyen beazonosítható, de mégis szokatlan installáció kerül megvalósításra. A virágkarneválra teljessé váló Pörgettyű ikonikus pontjává válhat a környéknek, a városnak, ugyanakkor szimbóluma is lesz a mind pörgősebb, mind nagyvárosibb életet élő Debrecennek. Az alkotás meglepő anyagválasztása, formanyelve egyszerre high-tech és kifinomult kézműves munka, összeérnek benne a gyermekkori emlékek és a design kreatív, futurisztikus modernsége, amit tovább fog erősíteni a hamarosan elkészülő helyspecifikus megvilágítás is. Ennek köszönhetően a nappal fémesen csillogó tárgy az esti fényekben újjá fog születni, teljesen más hangulatú látványt kínálva invitálja majd találkozásra Debrecent és az ide látogatókat.

A Nagyerdő újrapozícionálását, turisztikai vonzerejének növelését célzó komplex fejlesztés részeként, száz százalékban pályázati támogatásból megvalósult installáció 6 méter magas és 5,1 méter széles alkotás 6 mm vastag acélból készült, felülete festett és megközelítőleg 4 tonna. A Pörgettyű minden irányból 360 fokban látható, kibillentve viszont minden nézete egyedi. A „Varázserdő, Debrecen Nagyerdő” projekt keretében az elmúlt évek alatt megújult az Aquaticum főbejárat előtti tér és megvalósult a kapcsolat a Parkerdővel, de a II. János Pál pápa tér is új külsőt kapott. A projekt befejező szakaszában elfoglalta helyét az installáció is.

A pörgettyűt a mára nemzetközivé növekedett magyar építész stúdió, a Hello Wood tervezte, amely nagy léptékű épületek, dizájnkabinok és egyedi projektek tervezésével, illetve kivitelezésével foglalkozik. A stúdió innovatív megoldásairól a társadalmi felelősségvállalás és a minőségi design iránti elkötelezettségéről vált híressé. Épületeik és ideiglenes alkotásaik nem csupán építészeti és művészi értékkel bírnak, de kiemelt céljuk, hogy közösséget építsenek. E filozófia és küldetés hívta életre a debreceni Pörgettyűt is.

A Hello Woodnak nem ez az első alkotása a városban, ők készítették azt a színes DEBRECEN felirat-installációt, amely hol a főtéren, hol a Nagyerdőn tűnik fel, s mára mindenki által kedvelt találkozási, pihenési és Insta ponttá vált. 

Installációik közül kiemelkedő még Budapesten az Art Shield – Vörösmarty Pavilon, valamint szintén a fővárosban az Adventi gyertyák a Várkert Bazárnál, az Adományfa a Deák téren, és a Szánkófa a MÜPA előtt. Épületeiket, kabinjaikat és oktatási projektjeiket a nemzetközi szakma előtt is jegyzik, számos elismerésben részesültek, többek között a Német Formatervezési Tanács Iconic Award díját innovatív építészet kategóriában, az Architizer A+ Awards díját és a Magyar Formatervezési Díjat is megkapták. 

Keddi műszaki mentések

Katasztrófavédelmi főpróbát tartottak a Campus szervezői

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek