Debrecen
2022-07-06

Befejeződött a nyugati kiskörút építése

Véget ért a belvárosi körgyűrű harmadik ütemének kivitelezése, a Hatvan utca és a Mester utca közötti szakasszal lett teljes a nyugati kiskörút. A Piac utca tehermentesítése évszázados terv volt Debrecenben, a megvalósult fejlesztés nemcsak a gépjármű-, hanem a kerékpáros forgalom számára is gördülékenyebb közlekedést tesz lehetővé. A Nagy Imre utcát 2022. július 6-án adták át.

Debrecen településszerkezetéből fakadóan már az 1930-as években felmerült egy, a Piac utcával párhuzamos út kiépítése. A megvalósításra a 2010-es évekig kellett várni. 10 évvel ezelőtt készült el a nyugati kiskörút első üteme, a Hatvan utcától az Arany János utcáig, majd három évvel később a folytatás az Erzsébet utcáig. A harmadik, befejező szakasz a Hatvan utca és a Mester utca között épült meg 419 méteren. A Nagy Imre utca nevet kapó szakaszon kétszer három forgalmi sáv épült, a két oldalon járda, a járdák mellett egyirányú kerékpárút épült. A beruházás indokolta a Mester utca és a Csemete utca átalakítását, felújítását is.

„Nem egyszerűen egy új útszakaszt építettünk, hanem a kerékpáros és gyalogos infrastruktúra alapfeltételeit is kialakítottuk.” – fogalmazott Papp László polgármester.

A városvezető hozzátette: 163 új fát ültettek el a munkálatok során, így zöldebbé is vált a városrész. Papp László elmondta azt is, hogy vizsgálják a lehetőségét annak, hogy a kiskörúttal párhuzamos Bethlen utca egyirányú legyen, vagy akár meg is szűnjön az átmenő közlekedés azon a szakaszon. Kósa Lajos országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: Debrecenben hosszútávú építkezés zajlik, ami a Piac utca és a Kossuth tér sétálóövezetté alakításával kezdődött, majd folytatódott a 2-es villamosvonal kiépítésével és a belvárosi egyirányúsítással.

„A továbbiakban a Nyíl utca kétszer kétsávosítása, a Hatvan utca és az Aranybika megközelíthetőségének újragondolása és a hármas villamos vonalának kialakítása lesz a legnagyobb kérdés” – tette hozzá Kósa Lajos.

Papp Csaba, a városrész önkormányzati képviselője egészségügyi szakemberként a kerékpárutak jelentőségét hangsúlyozta. A nyugati kiskörút fejlesztéséhez kapcsolódóan ugyanis mintegy három kilométer kerékpárút épült és további hét kilométernyi szakasszal bővült a kerékpározásra kijelölt övezetek összessége.

„16 évvel ezelőtt nulla kilométer volt a dedikált kerékpárút a városban, ma már több mint 100 kilométerrel büszkélkedhetünk. És ezek a kerékpárutak nem csak elkészültek, hanem össze is vannak kötve” – fogalmazott a képviselő.

A nyugati kiskörút harmadik ütemének kialakítása 1,65 milliárd forintba került, nagyobb részben európai uniós forrásból, az önkormányzat 230 millió forint önerőt biztosított a beruházáshoz.

The Rolling Stones

Nincs már debreceni nyár Campus Fesztivál nélkül

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek