Debrecen
2022-03-03

Debreceni összefogás

Több debreceni szervezet is összefogott az orosz-ukrán háború elől menekülők segítésére. A Szivárvány az esőben Alapítvány, a Magyar Református Szeretetszolgálat és két taxis cég is gyűjtést szervezett az elmúlt hét során.

Már vasárnap útra keltek azok a debreceni taxisok, akik önként fogak össze és adományokkal megrakott autókkal Lónyára és Tiszabecsre indulnak, majd az onnan tovább utazókat díjmentesen szállítják az úticélhoz.

A taxitársaság egyik munkatársa érdeklődésünkre elmondta, hogy ha valaki segíteni szeretné az összefogásukat akkor tisztítószereket, zöldségeket, gyümölcsöket, tartós élelmiszer adományokat is szívesen fogadnak, de gyakorlatilag mindent hasznosítani tudnak. A közeljövőben is segíteni szeretnék a menekülteket, a debreceni karitatív szervezetekkel és a bevándorlási hivatallal már felvették a kapcsolatot, valamint a továbbiakban is vállalják, hogy ingyenesen fuvarozzák azokat, akik egyik pontról a másikra szeretnének eljutni.

Sós Andrea, a Szivárvány az esőben Alapítvány kurátora elmondta, hogy az Ukrajnából érkezőket több módon is próbálják segíteni. Indítottak egy nagyszabású gyűjtést, az összegyűlt csomagok egy részét pedig már el is szállították Beregsurányba és Lónyára.

Ezen felül Debrecenben és környékén csaknem 200 menekültet tudtak magánszemélyeknél, panziókban és apartmanokban elszállásolni. Igyekeznek ezeknek az embereknek az utószállásolásukat is megoldani, hogy mindenkinek hosszútávon is legyen biztonságos szállása.

Az adománygyűjtés folyamatos a Szivárvány az esőben alapítványnál is, a raktárukban hétköznaponként 9.00 és 14.00 óra között fogadják az adományokat. Az alapítvány munkatársai a legnagyobb szükségét a higiéniai felszereléseknek érzik, az eddigi tapasztalatok alapján ugyanis ezekből kérnek a legtöbbet, de a tartós élelmiszereknek is nagy hasznát veszik.

A kurátor hozzátette, hogy legutóbb Siófokról kaptak egy nagyobb összegű felajánlást, így elmondhatják, hogy az ország minden részéről érkeznek az alapítványhoz adományokat.

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) az első pillanattól kezdve több helyszínen és több területen is szolgálatot teljesít. A Beregsurányi határátkelőnél folyamatosan fordulnak a kisbuszaik, amik segélyszállítmányokat szállítanak a Kárpátalján maradt családoknak.

Nagyon fontos terület még Záhony, ahol a segélyponton és a vasútállomáson zajlik a legnagyobb munka. Itt naponta több ezren is megfordulnak, mondta el Dobis-Lucski Zsófia, az MRSZ kommunikációs referense. Az ide érkezőket tolmácsolásban segítik, mivel egyre kevesebb a magyar anyanyelvű köztük, már többnyire inkább ukrán, orosz és angol nyelvű menekültekkel találkoznak a szervezet munkatársai.

Záhonyban egy menedékhelyük is van, ahová be tudják fogadni azokat a családokat, akiknek szükségük van arra. Itt élelemmel, vízzel, tisztálkodási lehetőséggel, valamint matraccal vagy ággyal és takaróval tudják ellátni őket.

Hasonló munka zajlik Budapesten is, ahol a Nyugati pályaudvaron végzik az érkező menekültek helyszíni ellátást, és a lehetőségeikhez mérten igyekeznek elszállásolni őket. Itt a szeretetszolgálat egyik központi telephelyét is átalakították éjszakai menedékhellyé, ahol minden éjszaka csaknem 30 embernek tudnak segíteni, tette hozzá a kommunikációs referens.

Debrecen környékén Ebesen található egy országos logisztikai központjuk, ahol hosszított nyitvatartással minden nap 8 és 20 óra között fogadják a felajánlásokat. Nagyon nagy szükség van a tartós élelmiszerekre, de az olyan tárgyi felajánlásokat is várnak, amelyek azonnal fogyaszthatóak (szendvicsek, ásványvíz, keksz, dobozos gyümölcselvek. Munkatársaik a debreceni Nagyállomáson is jelen van, akik egy-egy kis összeállított csomagot is fel tudnak adni a menekülteknek a vonatra.

Dobis-Lucski Zsófia elmondta, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat is szívesen fogadja a segítséget, valamint önkéntesnek is lehet jelentkezni hozzájuk, viszont minden esetben könnyebbséget jelent, ha először emailben jelzik a támogatási szándékukat a karpataljaert@jobbadni.hu címen keresztül, hiszen ezáltal könnyebben tudják tájékoztatni a felajánlókat arról, hogy mikor van a legnagyobb szükség a segítségükre, valamint éppen milyen felajánlások lennének a leghasznosabbak a menekültek számára.

fotó:Facebook.com/MRSZeretetszolgalat

Helló Debrecen!

Indul a harc a bajnoki döntőért

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek