Debrecen
2022-02-18

Élményekben gazdag évre készülhetünk a kultúra tekintetében

A kulturális intézmények támogatásában az idei évben jelentős, egymilliárd forintos forrás áll rendelkezésre, de a kulturális szervezetek támogatása is bővült, ismertette Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere, a 2022. február 18.-án tartott sajtótájékoztatóján.

Február 17.-én mutatta be Papp László, Debrecen polgármestere a város 2022-es költségvetését, melyből Debrecen 15,4 milliárd forintot szán a kulturális fejlesztésekre. Az ehhez kapcsolódó intézmények és szervezetek költségvetései az évben közel 6 milliárd forintot tesznek ki.

Puskás István alpolgármester ismertette, hogy egy komoly megerősítést láthatunk egyes intézményeknél az idei évi költségvetésben. Erre azért van szükség, hogy az egyre növekvő közösségi igényeket ki tudják szolgálni, és a várost láthatóbbá tudják tenni mások számára.

A DEMKI esetében egy komoly finanszírozási növekményről adhatunk hírt, mely annak tudható be, hogy a kezelésében lévő portfólió jelentősen megnövekedett. Ugyancsak hasonló helyzetben van a Főnix is, ahol szintén az új feladatokhoz mérten kaptak többlettámogatásokat. A DEMKI idén 415, a Főnix pedig több, mint 815 millió forintot kap.

A Modem költségvetése az előző évhez képest, majdnem a duplájára nőtt, 451 millióra, míg a Kodály Filharmónia és a Nagyerdei Kultúrpark is magasabb összeggel számolhatnak. A Kultúrpark esetében 378 millió forint áll rendelkezésre, ez 118 millióval több, mint az előző évben, ez az összeg az eszközbeszerzéseket is lehetővé tevő emelkedés, ismertette az alpolgármester.

A Csokonai Színház, valamint a Vojtina Bábszínház is egy megnövelt támogatásból gazdálkodhatnak 2022-ben.

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár esetében az előző évekhez képest, a feladatátszervezések miatt jelentős csökkenésről számolhatunk be, hiszen a közösségi terek működtetését szolgáló költségek már a DEMKI költségvetésében jelennek meg. A Méliusznak ezért a tavalyihoz képest 72 millióval kevesebb, összesen 503 millió forint áll a rendelkezésére.

A Déri Múzeum esetében a költségvetés mindig a régészeti bevételek fényében alakul, a múzeum idén szintén kevesebb összegből, 467 millió forintból gazdálkodhat.

Puskás István azt is kiemelte, hogy egy egymilliárd forintos forrást számolhatunk össze a kulturális intézmények támogatásában, de nem csak az intézmények, hanem a kulturális szervezetek támogatása is jelentős összeggel, 25 millió forinttal bővül az idén.

A civil és kulturális alapban a tavalyi évvel megegyező összeg 30 millió szerepel, az egyházak támogatásában azonban csökkenés figyelhető meg, ez a tavalyi 92 millió forinthoz képest, idén csak 52 millió forint.

A számadatok mellett a kultúráért felelős alpolgármester kitért az idei kulturális események kínálatára is. Ezek között megemlítette, hogy 2022. májusában tervezik átadni a nagyközönség számára a Csokonai Fórumot, melynek díszelőadása május 27.-én Szabó Magda Für Elise regényének színházi ősbemutatója lesz.

A Vojtina Bábszínházban megvalósítják a látás- és hallássérültek számára az akadálymentesített előadásokat.

Egy új fesztivál lép be a debreceni zenei fesztivál kínálatába, novemberben sor kerül majd az I. Kocsis Zoltán Emlékfesztiválra.

A Modem életében egy izgalmas kiállítást emelhetünk ki, mely a női alkotókra koncentrál. A női alkotók, a kortárs női művészet és matematika kapcsolatrendszerét fogja vizsgálni.

A Főnix szervezésében a már megszokott rendezvények is folytatódnak majd, így a Debrecziner Gourmet Fesztivált, a Debreceni Bor-és Jazznapokat és természetesen a Debreceni Virágkarnevált is megrendezik.

Új kezdeményezések is készülnek, hiszen első alkalommal van a tervek között a Zsidó Kulturális Fesztivál, év végén a Debreceni Adventtel párhuzamosan pedig egy Szakrális Művészeti Fesztivál is útjára indul.

A Nagyerdei Kultúrpark az idei évben két új játékattrakciót tervez bemutatni, az eddigi színes programkínálata mellett.

Puskás István, hangsúlyozta, hogy a kultúra életét Debrecenben igyekeznek minél szélesebb körben a társadalom minél szélesebb rétegeit bevonva működtetni a városban. Idén tovább folytatódik az a folyamat, melynek az a célja, hogy a könnyűzene életét minél szélesebbé tegyék és segítsék a debreceni zenészeket a karrierjükben, és új kapcsolatokat tudjanak találni, tovább működik majd a Hangfoglaló Pont és tovább fejlesztik a könnyűzenei tereket, az Újkertben egy stúdió és próbaterem készül majd.

Az alpolgármester szerint a számok és a programok is mind azt bizonyítják, hogy 2022-ben is újra színvonalas, izgalmas és mindenki számára szerethető és élményekben gazdag évre készül a kultúra Debrecenben.

fotó: Miskolczi János

Frizbiszakosztály a DEAC-nál

Jók az esélyeink

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek