Blog
2023-10-30

Őszi madárvédelmi feladatok

Beköszöntött az ősz, elkezdődött az iskola, a fák is lassan-lassan felveszik őszi ruháikat. Itt az ideje nekünk is felkészülnünk a hidegebb évszakra, ahogy a madarainknak.

Bár a téli madáretetés még messze van, már érdemes bekészíteni a magvakat, esetleg új etetők kihelyezésén gondolkodni. Az élet ősszel sem áll meg, ahogy a madárvédelem sem. Az egyik legfontosabb feladatunk a mesterséges odúk kitakarítása. A legtöbb kisebb testű madárfajnak általában évente két, ritkán három fészekalja is van, és többnyire minden költés számára új fészket készítenek.  

Ennek oka az, hogy az ürülékkel való szennyeződést és az élősködők fészekanyagban történő megtelepedését csökkentsék. A tisztítás alkalmával a tavaszi és a nyári lakók nyomait távolítjuk el: elsősorban fészekanyagot, törmeléket és tojásmaradványokat. Tisztításukkor érdemes ellenőrizni az odúk állapotát, ilyenkor végezhetjük el a karbantartási munkákat is. Ha az odút esetleg körbenőtte a növényzet, metsszük meg az odú berepülőnyílása körüli ágakat, hiszen az odúkat a madarak nemcsak a költési, de a telelési szezonban is előszeretettel használják. A fagyos éjszakákon – különösen akkor, ha több madár együtt húzza meg magát az odúkban – a zárt tér szélvédettebb, melegebb búvóhelyet jelent. 

Odúink tisztításakor érhetnek bennünket meglepetések szép számmal. Az egyik ilyen a lakott darázsfészek: én is jó párszor futottam bele e kevésbé kedves „albérlőkbe”. Ilyenkor mindig eldobtam az odút, hiszen a csípéseket elkerülendő hirtelen kell cselekedni. Miután megvártam, hogy kiszálljanak belőle az épp aktuális lakók, akkor tudtam csak kitisztítani az odút. Érdemes lehet ilyenkor másik helyet választani az odúnknak.  A másik meglepetés egy védett emlős „albérlő” lehet, a pele. Az apró mókusokra emlékeztető, de velük össze sem téveszthető kisemlősöknek három faja is él hazánkban: az erdei, a mogyorós és a nagy pele. E ritkán látható állatok védettek és csak a fagyok megjelenéséig használják az odúkat (utána lehúzódnak a gyökérzónába). Ha velük találkozunk, ne háborgassuk őket! 

Végül pedig érdemes mindig megfelelő öltözékben – ami jelenthet maszkot és kesztyűt – nekiveselkedni az odútakarításnak. Fel kell készüljünk ugyanis arra, hogy lakott darázsfészket találunk, illetve a fészekaljban előfordulhatnak kórokozók, paraziták is.

Madárvédelemre fel!

futureofdebrecen.hu

Újabb látogatási tilalom

Ne az erdőbe dobják el a töklámpásokat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek