Belföld
2021-02-01

A gazdaságvédelmi akcióterv segíti a bajba került vállalkozásokat

A decemberi kedvező foglalkoztatottsági adatok a gazdaságvédelmi akciótervnek is köszönhetők, amely támogatást biztosít a bajba került vállalkozásoknak - mondta a Magyar Nemzetnek adott, hétfőn megjelent interjúban az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

György László az akcióterv intézkedései közül példaként említette, a hiteltörlesztési moratóriumot, a kedvezményes hiteleket és a bértámogatást.
 A foglalkoztatásnak a beruházásösztönzés ad támaszt, a kormány mintegy 920 milliárd forintnyi beruházás támogatásáról döntött 2020 márciusa óta, ami csaknem 2000 milliárd forintnyi fejlesztés megvalósulásához járul hozzá.A válság közepén, amikor szinte mindenhol visszaestek a befektetések, Magyarországon ennek az ellenkezője történt, illetve történik. Ezt támasztja alá az ENSZ illetékes szerve által ismertetett friss statisztikai adat is: a világban 42 százalékkal csökkent, Magyarországon viszont 140 százalékkal nőtt a külföldi működőtőke beáramlása 2020-ban   Ez pedig többek között annak a befektetésbarát környezetnek köszön­hető, amely az elmúlt tíz évben létrejött az országban. György László közölte, a magyar munkaerőpiac ezért nem válságba került, hanem átrendeződött: 25 ezerrel többen dolgoznak az IT-szektorban, 16 ezerrel az építőiparban és 20 ezerrel többen végeznek tudományos tevékenységeket, mint a válságot megelőzően, míg a turizmus, a vendéglátás vagy a szállítás területén kevesebbeknek van munkája.  
    Arra a felvetésre, hogy panaszkodnak a vendéglátósok, hogy nagyon lassan jutnak hozzá az állami támogatáshoz, az államtitkár elmondta, a kormány is érzékelte a nehéz­séget, és mindent megtesz a kifizetések felgyorsítása érdekében. A kérelmek hetven százalékát már elbírálták, a kormányhivatalok naponta egy-másfél milliárd forintot fizetnek ki, ami a következő napokban tovább gyorsul.  György László arról is elmondta a véleményét, hogy a vendéglátószektorban vannak, akik a korlátozások ellenére a nyitást fontolgatják. Az államtitkár úgy fogalmazott: "mindenki akkor cselekszik bölcsen, ha figyelembe veszi, hogy egy olyan járvány közepén járunk, amely veszélyezteti az emberek életét. Egy elhamarkodott nyitással az eddig elért eredményeket kockáztatnánk." György László az interjúban az ellenzéki javaslatokra - a kormány növelje az álláskeresési járadékot, az állam vállalja át a munkavállalók szinte teljes fizetését a cégektől - is reagált. Elmondta, hogy míg a baloldali kormányok adóemeléseket, megszorításokat hajtottak végre, 2010-re pedig körülbelül egymillió magyar embernek nem volt munkája, a jelenlegi kormány a munka- és tudásalapú társadalomban hisz és azt is építi 2010 óta. Ezt szolgálja például, hogy ma Magyarországon ingyenes a szakmaszerzés, a szakképzésben tanuló diákoknak pedig ösztöndíjat adnak. A kutatással, fejlesztéssel foglalkozóknak is azért indítottak külön bértámogatási programot, hogy megkönnyítsék a gazdaság újraindulását. Mindez akkor lesz igazán fontos, amikor a világ ismét kinyit; a magyar kapacitásoknak addigra készen kell állniuk.

 

 

koronavirus.gov.hu

Közös kampányt indított a katasztrófavédelem és az Alföldi tej

Már online is beiratkozhatsz a MÉLIUSZba

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek