Belföld
2021-02-01

Közös kampányt indított a katasztrófavédelem és az Alföldi tej

Hasznos tudnivalók a tejes dobozon.

Több mint tizenkétmillió tejesdobozt lát el tűzmegelőzési ismeretekkel az Alföldi Tej Kft. a katasztrófavédelemmel közös kampányának részeként. Az akció első elemeként az év első hónapjaiban a boltok polcaira került dobozok szén-monoxid-érzékelőkkel kapcsolatos információkat hordoznak. Az együttműködés az év folyamán további három kampánytémát is érint. Az év első két hónapjában naponta mintegy negyvenezer tejes dobozon lesz olvasható az Országos Tűzmegelőzési Bizottság üzenete. A fotó és figyelmeztetés a szén-monoxid-érzékelőkről szól, ezen felül a dobozon található egy QR-kód is, amely a katasztrófavédelem honlapjára navigálja az érdeklődőt, ahol további információk találhatóak a szén-monoxid-mérgezés, illetve a tűzesetek megelőzéséről.

„Egy sokmilliós nagyságrendben gyártott alapvető élelmiszer forgalmazása egyúttal lehetőséget is teremt arra, hogy a társadalom számára fontos ügyeket karoljunk fel. A Magyar tej dobozai több százezer háztartásba jutnak el, így az Országos Tűzmegelőzési Bizottsággal közösen indított, a szén-monoxid-mérgezés veszélyeire figyelmeztető kampányunk életeket menthet” – mondta Rózsás Mónika, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója január 29-én Budapesten, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság székházában rendezett kampánynyitón.

Mint elhangzott, 2020 végéig országszerte csaknem ezer alkalommal kérték tűzoltók segítségét a szén-monoxid miatt. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő elmondta, hogy egyre többen veszik komolyan a szén-monoxid-mérgezés veszélyét, egyre elterjedtebb a szén-monoxid-érzékelők használata, ami komoly előrelépés, hiszen a 2012-ben bekövetkezett szén-monoxidos káresetek adatai alapján akkor csak a lakások tizenhét százalékában volt érzékelő, míg 2020-ban ez az arány már megközelítette a nyolcvan százalékot. Fontos megemlíteni, emelte ki a tábornok, hogy azokban a lakásokban, ahol működött szén-monoxid-érzékelő, nem volt halálos kimenetelű mérgezés. Legutóbb Jász-Nagykun-Szolnok megyében menekült meg egy család, amelyik napokkal előbb szerelte fel otthonában a tűzmegelőzési bizottságtól kapott érzékelőt.

A rendezvényen elhangzott, hogy a közös megelőző kampány további három témával folytatódik. A partnerek tavasszal a szabadtéri tüzek, nyáron a lakástüzek megelőzésére, ősszel pedig a fűtési szezon veszélyeire fogják hasonló módon felhívni a figyelmet a boltok polcain elérhető tejesdobozok közvetítésével.

Fotó/Forrás: Szőke Péter – BM OKF/ hajdu.katasztrofavedelem.hu

Macska került szorult helyzetbe Hajdúhadházon

A gazdaságvédelmi akcióterv segíti a bajba került vállalkozásokat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek