Backstage
2024-04-10

Ennél pompásabb nem lehet - Megjelent a Máklikőr első nagylemeze

A 2021-es “Egek, lebegek!” EP után nagylemezzel jelentkezett a budapesti, alterben utazó Máklikőr zenekar.

A huszonéves srácokból álló banda Egyedi Péter produceri munkájával és fúvós szekciójával hatfősre bővülve, bő három év leforgása alatt írta meg első, hétdalos albumát, ami elgondolkodtat, kimozdít a komfortzónánkból, de közben táncra is perdít. 

Az elmúlt három évben a Máklikőr tagjai (Varga Dávid - ének, basszusgitár, billentyű / Kende Marci - ének, gitár, basszusgitár / Jordán Levi - ének, szólógitár / Lubics Boti - dob, perkusszió / Horváth Marcell, Gulyás Ádám - trombita) bőven szerzett koncertes tapasztalatot. Felléptek a 30Y, Csaknekedkislány, és a Fiúk előzenekaraként, teltházas koncertet adtak a Turbinában, Gödörben és az A38-on, és megjárták a szívüknek legkedvesebb fesztiválokat is. Ezzel a színpadi tapasztalattal és összeszokottsággal vágtak bele az “Ennél pompásabb nem lehet” című nagylemez felvételeibe, amely a 2021-es EP-hez képest már egy sokkal kiforrottabb anyag lett. Az album szövegvilága és hangzása is bőven kiforrottabb, melyből Egyedi Péter producer segítségével hozták ki a banda által megfogalmazott +10%-ot. 

Újdonság volt, hogy a legtöbb dalt közösen fejtettük ki, nem a szerző által elképzelt változat a végleges. Így mind beletettük magunkat az összes dalba, együtt kerestük meg azok végleges formáját.

Az “Ennél pompásabb nem lehet” dalai már ismerősek lehetnek a Máklikőr rajongóinak, hiszen az album gerince már régóta részét képezte a zenekar élő repertoárjának. Ezekkel a számokkal keresték a hangukat, helyüket, rajtuk keresztül ismerték meg nagyon sokan a zenekart, és fogják is a jövőben. Az album első kislemezét, a “Pillangó”-t december vége óta már stúdióverzióban is hallgathatta a közönség. Ezen dal első sorából ered a lemez címe is, mely hangulata a szerzői folyamatokat és a stúdiózást is körbelengte. 

Egy Egek, lebegek! című EP után azért mégsem választhatunk átlagos címet a nagylemezünknek. Könnyebb mondani, hogy “Ennél pompásabb nem lehet”, mikor a felszín alatt épp ennek az ellenkezője igaz. Mióta ez a sor megíródott már egymás közt is rengeteget használtuk bármilyen pozitív dolog leírására. Koncert? Aligha lehetett volna pompásabb. Bármilyen sáv felvétele a stúdióban? Igencsak nehezen lehetne pompásabb.”

A Máklikőr tagjai mind-mind más zenei háttérből és ízlésvilágból érkeztek, melyet közösen töltött éveik formáltak közössé. Dalaik keretek nélkül születtek, így nem csoda, hogy a Budapest Bártól kezdve a Rage Against The Machine-en át a soul, a folk, a funk és a jazz elemei is keverednek új dalaikban az alternatív hangzással. 

Az “Ennél pompásabb nem lehet” zenei kavalkádja mától elérhető az összes streaming felületen. Aki élőben is szívesen hallaná a dalokat, elcsípheti a Máklikőrt április 27-én az Akvárium Klub Nagyhalljában, a Fiúk zenekar vendégeként.

Fotó: Kriza Márton

 
 

 

David Lynch és Linda találkozása a Carson Coma új klipjében

A Söndörgő új lemezét mutatja be az Eiffel Műhelyházban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek