Backstage
2024-04-03

Jegyed van az életre – Neonhal lemezpremier!

A debreceni zenekar több EP után ismét egy hosszabb anyaggal jelentkezik.

A Jegyed van az életre akár egyfajta terápiás albumnak is tekinthető a debreceni Neonhal történetében. 2022 végén a zenekar – már nem először – basszusgitáros nélkül maradt. A zenekar alapítója, Nagy Tomi úgy egészében sem volt elégedett a csapat működésével, megfordult a fejében, hogy érdemes-e ezt tovább csinálni. Meg az is, hogy új zenészekkel szervezi újjá a bandát vagy hogy egyedül folytatja tovább, amit 2013-ban elkezdett.

Aztán úgy gondolta, hogy az utóbbi öt év sorban pötyögtetett dalai után készíthetnének egy lemezt. Egy regényt a sok itt-ott publikált novella után – ahogy ő fogalmazott. Külső szemlélők számára teljesen reménytelen helyzetben kezdtek dolgozni az új dalokon. Nem volt teljes a csapat, ráadásul anyagiak tekintetében sem álltak jól. Így futottak neki a célnak, producernek megnyerve Kovács Károlyt, a debreceni Ká Stúdió alapítóját. Karesz – aki egyébként maga is zenész, az Árnyéknyúl énekese, gitárosa – lett a külső fül és a javaslataival sokat tett hozzá a lassan összeálló a számokhoz.

Fotó: A Neonhal (balról jobbra: Mészáros Péter – basszusgitár, Györki Szilvia – dob, vokál, Nagy Tamás Imre – ének, gitár és Keveházi "Keve" Tamás – gitár, vokál) az igazgatói székben ülő Kovács Karesz társaságában.

2023 májusában a Szikra-díj Legjobb dalszöveg kategóriájában Ugyanúgy számít című dalukkal elnyerték az első díjat. Az ezzel járó támogatással már nyugodtan nekifuthattak a lemezfelvételeknek. Miközben a basszusgitáros hiánya egyre égetőbb kérdéssé vált, felvetődött az is, hogy minden dalt más és más vendég játsszon fel a stúdióban. Ez azonban jelentősen lassította volna a felvételi folyamatot. Nyár elején Mészáros Péter csatlakozott a csapathoz és koncertrepertoár megtanulása mellett villámgyorsan kiegészítette a felvételre váró dalokat is ízes basszusfutamokkal.

Ősszel zajlottak a felvételek, a Ká Stúdióban. Tíz dalt rögzítettek, Karesz kifacsarta belőlük a legjobbat, jelentősen rajta hagyva keze nyomát – hopp, kis képzavar! - az anyagon. Ahogy haladtak előre, egyre világosabban rajzolódott ki az, hogy egy sokszínű album készül, olyan hangulatokkal és zenei hatásokkal spékelve, melyek új színt hoznak a korábban megszokott Neonhal zenei palettára.

A Jegyed van az életre időtartamát tekintve tömény félórás jelentés arról, hogyan és miként érez az egyszeri hívő a világban zajló történéseket szemlélve. Zajos és csendes, szomorú és vidám, visszafogott és kitárulkozó, de mindenekelőtt reménnyel átitatott számokkal teli album.

A 40 héten át című dalhoz készült videó:

 

És a teljes új album:

 

Dallista:

1. Égen-földön
2. Kifulladásig
3. ... és akkor
4. Bármit megtennék
5. Játsszuk azt!
6. Hiszek az életben
7. Jegyed van az életre
8. Uram, Uram
9. 40 héten át
10. Engedd el!

Dalszöveg: Nagy Tamás Imre (1,2,3,4,5,6,7,9,10), Keveházi "Keve" Tamás (8)

Zene: Györki Szilvia (dob, vokál), Keveházi "Keve" Tamás (gitár, vokál), Mészáros Péter (basszusgitár), Nagy Tamás Imre (ének, gitár)

Felvétel, keverés, master: Kovács Károly
Producer: Kovács Károly
Borítódesign: Kovács Károly

Neonhal linkek: Spotify // Bandcamp // Apple Music // webshop // Facebook // Instagram

A zenekar 2024. április 11-én a debreceni Incognito klubban tart lemezmeghallgatós eseményt, ahol minden dalról mesélnek majd. A belépés díjtalan. Facebook esemény ITT.

Budapesti lemezbemutató koncert: 2024. április 13., Katakomba Music. Facebook esemény ITT, online jegyek ITT.

Diszkográfia:

2013 Galaxis útikaluz poposoknak
2015 Kivezet
2016 Utolsó idők EP
2017 Felsejlik EP
2021 Aki hallja, adja át EP
2022 Csupasz ív EP
2022 Szeretet vezet, nem harag EP
2024 Jegyed van az életre

Az új album CD változata is hamarosan elérhető lesz.

Új vezető a Fürdőgyógyászati Centrum élén

Átadják a Fonogram-díjakat: Ön szerint melyik magyar zenész volt idén a legjobb? Mutatjuk a jelölteket

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek