Backstage
2024-01-02

A Slipknot Clownja a 2024-es turnéról és az új anyagról beszél: "Ez a banda még sosem volt ilyen boldog"

Miközben a banda a 25. évfordulójuk megünneplésére készül, az alapító tag az NME-nek mesélt a korábbi tagok "energiájának hasznosításáról", a közelmúltbeli tagcserékről, a régóta várt 'Look Outside Your Window'-ról, és arról, hogy "2024 miért lesz csodálatos".

A Slipknot alapító tagja és perkása, Shawn 'Clown' Crahan az NME-nek beszélt a banda közelgő turnéjáról, valamint számos új kiadványról, karrierjük csúcspontjairól és a nosztalgia fontosságáról.

December elején a maszkos metál ikonok bejelentették a 2024-es brit és európai turnéjukat, amellyel a banda nevét viselő debütáló albumuk 25. évfordulóját ünneplik. Mivel a jegyek már kaphatók, Crahan az NME-nek nyilatkozott arról, miért volt olyan fontos a zenekar számára, hogy visszatérjenek a gyökerekhez, és elárulta, hogy rengeteg meglepetést tartogatnak az új évre.

"25 év kavarog most az agyunkban" - mondta Clown az NME-nek. "Annyi hanganyag és felvétel van abból az időből, így visszaemlékezünk azokra az emberekre, akikkel együtt éreztük ezt. A [néhai tagok] Paul [Gray] és Joey [Jordison] energiáját hasznosítom. Itt vannak a szívemben, a fejemben pedig annyi minden kavarog a múltból. Úgy emlékszem mindenre, mintha tegnap lett volna."

slipknot-clown-sitting-out-shows.jpg (1200×675)

Folytatta: "Minden, amit 25 évvel ezelőtt azon az első albumon átéltem, megteremtette a lehetőségét annak, hogy ma itt üljek, szóval csak annak van értelme, hogy megpróbáljunk visszatérni és [megünnepelni ezeket] a dolgokat, amennyire csak lehet."

A turné híre nem csak az évfordulós mérföldkő megünneplésére érkezett, hanem azt követően is, hogy alig öt hónapon belül két tag - Jay Weinberg dobos és Craig Jones billentyűs - váratlanul távozott.

A Clown szerint azonban a felállásról szóló pletykák ellenére a Slipknot kizárólag előre tekint, és van néhány új anyaguk, amit egy maggot sem hagyhat ki.

NME: Helló Clown. Milyen érzés volt 25 év elteltével visszagondolni a debütáló albumotokra?

Shawn 'Clown' Crahan: "Teljes reflektálási üzemmódban vagyunk, és a reflexió könnyeket csalhat elő, de mosolyokat és energiát is hozhat. 25 évvel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy ma itt fogunk tartani. Erősek vagyunk, és jobb emberré váltunk.

Azt hiszem, mindannyian olyan nagyon-nagyon boldogok vagyunk látva azt, amit létrehoztunk, hogy egy kicsit meg is ijedtünk. Ez a félelem az, amiért élünk, és ez az, amit mindig is csináltunk. Ezért vagyunk még mindig itt.

Eltávolodtuk azoktól a dolgoktól, amik nem tartoznak ide, és folyamatosan távolodunk attól, ami még az utunkban áll. Nincsenek neheztelések. Nincs harag vagy gyűlölet. Senkinek sincs baja. Senki sem dühös, csak nagyon is tudatában vagyunk önmagunknak. Ha Slipknot rajongó vagy, akkor tudod, hogy ez mit jelent. A jövő nagyon-nagyon izgalmas. Izgatott vagyok, mert senki sem tudja igazán, hogy mire vagyunk képesek - mint mindig.

Ami Jayt illeti, az embereknek tudniuk kell, hogy Jay nem hagyta el a zenekart - továbbléptünk. Ahogy a nyilatkozatban is szerepel, úgy döntöttünk, hogy valami mást csinálunk. Ez a hely, ahol most vagyunk, egy nagyon-nagyon különleges hely, amit leginkább az OG-k [a régóta tagok Corey Taylor, Mick Thomson, Sid Wilson és Jim Root] gondoltak ki és hoztak létre."

shawn-crahan-clown-slipknot.jpg (1600×900)

Mit tervez még a zenekar 2024-re?

"A 25 év alatt, amíg hét albumot írtunk, megengedtük magunknak, hogy bármit és bármit csináljunk, amit csak akarunk. Azt csináljuk, amit akarunk, annyit, amennyit akarunk, amikor akarjuk, ahogy akarjuk. Készen állok arra, hogy továbblépjek abból, ami volt, és egy olyan világba lépjek, amiről tudom, hogy lennie kell. Például, általában két év után jönne másfél év szünet, de ezt nem tesszük többet.

Visszatérünk az alapokhoz. Készen állok arra, hogy újra pofán rúgjak mindenkit! Készen állok arra, hogy újra egy 100 fős helyszínen lépjek fel! Készen állok egy 500 fős helyszínre. Szeretnénk 500 ember előtt játszani, de rengeteg tényező van, ami miatt ez nem fog megtörténni. Elérkeztünk arra a pontra, ahol a biztonságról kell gondoskodnunk.

Senki sem tudja igazán, hogy mi történik. Ha rajongó lennék, akkor [megkérdezném] „Miért nem játszik a banda egy teljes albumot egészében?” és „Miért nem játszik a banda néhány különleges eseményen, ami intimnek és szórakoztatónak tűnik?”. Szeretném, ha bezárulna a kör, és visszatérnénk oda, amikor az álom még csak álom volt. Bár addig nem ígérhetek semmit, amíg ez meg nem történik.

Ami az új albumot illeti, az megtörténik, de az egy másik terv. Ezek az élő fellépések jönnek először, és azért vagyunk itt, hogy jól érezzük magunkat. Ez a banda még sosem volt ilyen boldog, és ehhez sok minden kell, mert sok mindenen mentünk keresztül - drogok, nők, pénz, hírnév, ego, elszigeteltség. De jó úton haladunk.

Néhány éve azzal cukkoljátok a rajongókat, hogy a 'Look Outside Your Window' című elveszett albumotok már a kanyarban van. Az év elején Corey Taylor utalt rá, hogy 2024-ben jelenhet meg - közel járunk?

"Jövőre biztosan megérkezik. A szavamat adom rá. Az art már elkészült. Már keverték. Megtörtént a masterelés. 2024-ben fog megjelenni, és ez egy nagyszerű album. Corey a kedvenc énekesem, és soha nem fogod őt úgy hallani énekelni, mint ezen az albumon, szóval megérte visszatartani. Ez egy annyira más, időtlen projekt.

Ha már a Slipknot-archívumok átnézésénél tartunk, úgy hallottuk, hogy valamiféle új dokumentumfilm is készülőben van…

"Az egész karrierünkből gyűjtöttem relikviákat, csak gyűjtöttem és gyűjtöttem az egészet. Nevezzük dokumentumfilmnek, de igazából akár film is lehetne belőle. Nemrég leszerződtünk hozzá pár emberrel, és keresek egy rendezőt is.

A felvételek nagy része már megvan, de még sok mindent össze kell állítani ahhoz, hogy az legyen, aminek lennie kell. Szóval igen, valami ilyesmi készül, és lesz egy DVD is, ami egy behind-the-scenes lesz. A 25 éves évfordulóra valószínűleg egy teljes csomaggal készülünk, és valószínűleg lesz egy újrakiadás is az albumról.

Most dolgozom mindezen, és annyi minden van, hogy még nem találtuk ki, hogy pontosan mi is legyen! Rádiós fellépések, kulisszák mögötti felvételek, élő előadások, soha ki nem adott számok. Szinte minden és bármi, ami csak eszedbe jut.”

Az áttörő album megjelenése óta eltelt negyed évszázadban milyen nagy pillanatok jelentették számodra a legtöbbet?

"Mindig is az volt, hogy újra és újra felállhatok, és újra és újra megcsinálhatom. Mindig is lenyűgözött ez a dolog. Vannak olyan pillanatok is, amelyek még engem is rohadtul sokkoltak. Mindig a teljes káosz pillanatai voltak azok, amelyek mindig is a legjobban meghatottak."

Shawn-Clown-Crahan-of-Slipknot-2019-billboard-1548.jpg (1548×1024)

Ha a mai zenei színteret nézzük, mennyire értesz egyet Bruce Dickinson nemrégiben tett kijelentéseivel, miszerint a rock- és metálművészeknek nehéz a stadionok szintjére jutniuk?

"Volt ez az alapvető rendszer a zenekarok [korábbi] indulási módja mögött, ami magában foglalta a filozófiájukat. Ebből most már semmi sincs. Úgy értem, vannak nagy arénák, amelyeket a nagy cégek szeretnek üzemeltetni? Igen. Ez soha nem fog megváltozni. De most más modell van. Nem akarok senkit sem becsmérelni, de most már elég pénzt tudsz egy projektre dobni, és bármilyen helyszínre be tudod juttatni.

Amikor a mi műfajunk indult - és különösen az Iron Maiden -, teljesen máshogy közelítették meg a zenekarokat. [Az új tehetségekkel azonban] az embereknek csak folytatniuk és folytatniuk és folytatniuk és folytatniuk és folytatniuk kell. Hol van az őket támogató infrastruktúra? Nincs.Szóval, azzal, amit mond, egyetértek. Az összes infrastruktúra, ami támogatja a nagyszerű zenét az alapoktól kezdve, hogy legyőzzék ezeket a konglomerátum stadionzenekarokat... Nem hiszem, hogy ez megvan."

Mi az az egy dolog, amit szeretnél elmondani a rajongóknak, mielőtt újra turnézni indultok?

"Mindannyian hiányoztok nekünk. Figyeljétek, ami történik, mert nagyon gyorsan és nagyon simán fog történni, de valószínűleg felfoghatatlan. Szóval nézzetek előre a jövőbe!

2024 csodálatos lesz. Fel a fejjel és hail Slipknot."

 

 

Eligazodni a biztosítások világában

Vitályos Eszter: új év, újabb nyugdíjemelés

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek