Backstage
2023-11-30

Meghalt a világhírű zenész, Shane MacGowan

Shane MacGowan, a The Pogues frontembere 65 évesen életét vesztette. Az énekes-dalszerző a közelmúltban került kórházba, agyvelőgyulladást diagnosztizáltak nála.

Shane MacGowan, az úttörő ír folk-punkzenekar, a Pogues énekese és dalszerzője, 65 éves korában, hosszan tartó betegség következtében elhunyt – írja a The Guardian. Felesége, Victoria Mary Clarke azt mondta: „Shane mindig is a fény, amit magam előtt tartok, álmaim és életem szerelme mércéje lesz.” MacGowan 2022 decemberében vírusos agyvelőgyulladással került kórházba, 2023-ban több hónapot intenzív osztályon töltött.

Shane MacGowan az angliai Kentben született karácsonykor; szülei éppen rokonlátogatóban voltak, amikor anyjánál megindultak a fájások. A család a Tipperary megyei Puckhaunban élt egy nagy farmon MacGowan hatéves koráig, majd Londonba költözött. MacGowant 1971-ben ösztöndíjjal vették fel az egyik legjobb középiskolába, a Westminster Schoolba, egy év múlva azonban kirúgták kábítószer-birtoklás miatt.

 

1980-ban Spider Stacy, Shane MacGowan, a bendzsón játszó Jem Finer, a harmonikás James Fearnley és a dobos John Hasler új együttest alapított. A banda neve – Stacy javaslatára – Pogue Mahone lett, amely gaelül azt jelenti, hogy Csókold meg a seggemet! Az új együttesben Stacy és MacGowan kezdetben felváltva énekelt, de később MacGowan lett a fő énekes.

A Pogue Mahone később – a kiadó kérésére – felvette a The Pogues nevet, és az egyik legismertebb, az ír tradicionális muzsikát rock- és punkelemekkel keverő együttessé vált. MacGowan ír bevándorlók gyermekeként született Kentben. A The Pogues 1982-es alapításától egészen a 2014-es feloszlásáig volt a zenekar frontembere. A punkzenekart, eredeti nevén a Pogue Mahone-t, ő alapította, később The Pogues-ra rövidítették, és  összesen hét albumot adtak ki.

 

Az 1980-as évek második felére a The Pouges túljutott a csúcson, elszámolási gondok támadtak a tagok között, és Shane MacGowan önpusztító életmódja állandó problémaforrássá vált. MacGowan állandóan ivott, részegen állt színpadra, elfelejtette a dalszövegeket, lekésett repülőket, kiszámíthatatlan dührohamokat kapott. 1991 novemberében, a japán turnén társai kirúgták MacGowant.

A The Pogues először a The Clash volt énekesével, Joe Strummerrel helyettesítette őt, majd Spider Stacy vette át a helyét. Az együttes két lemezt készített velük, majd 1996-ban felbomlott. A banda búcsúkoncertjén Shane MacGowan is fellépett. 2001-ben a The Pogues ismét összeállt. Az újraalakult együttes azóta új lemezt nem jelentetett meg, 2012. augusztus 11-én a Sziget Fesztiválon is felléptek.

Közvetlen riválist fogadunk

Évértékelés a rektorok vacsoráján a Kenézy-villában

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek