Backstage
2022-02-08

Elhunyt Zbigniew  Namysłowski 

Több alkalommal is megcsodálhattuk játékát a Debreceni Jazz Napokon.

Életének 82.-ik évében elhunyt Zbigniew  Namysłowski  lengyel  dzsesszenész, altszaxofonos, zeneszerző..

Koncerten 1955-ben debütált dzsessz-zongoristaként a Five Brothers együttesben, amelyet a Hybrydy nevű egyetemi klubban alapítottak. (Ennek az együttesnek csak ez az egy fellépése volt.)

1956-ban Mieczysław Wadecki amatőr dixieland együttesében harsonán (puzónon) játszott, majd átment Witold Krotochwil zongorista együttesébe, a Modern Dixielanders-be. A következő évben Krzysztof Sadowski Modern Combo együttesével, mint csellista, fellépett a legendás '57-es Sopot-i Jazz Fesztiválon. 1958-ban visszatért a harsonához (puzónhoz) és a Hot Club Melomani együttessel részt vett a varsói Nemzeti Filharmónián szervezett első, történelminek nevezhető dzsesszkoncerten.

Polish All Stars együttessel fellépett Dániában, a Modern Dixielanders együttessel Franciaországban. 1959-ig játszott a Traditional Jazz MakersNew Orleans Stompers és a Modern Jazz Group együttesekkel is.

1961-ben alapította első saját zenekarát, a Jazz Rockers-t. 1962-ben az Andrzej Trzaskowski együttesével, a The Wreckers-szel az USA-ban turnézott és részt vett a Newport '62 fesztiválon.

Egyéni stílusa a lengyel gurál népzenét és a hard bopot szintetizálja sajátos hangzásvilágával. Az 1960-as évek végén, az 1970-es évek elején ismét az USA-ban játszik, majd Indiában, Ausztráliában és Újzélandon is fellépett. Kőszegi Imre  1980-ban megalapított nemzetközi együttesével, Jack Gregg amerikai basszista és Gárdonyi László  zongorista társaságában nagy sikerrel turnéztak Európában.

Több, mint 80 zenei album őrzi közreműködéseit, közel negyven saját lemezt jelentetett meg. 

Zbigniew Namysłowski több alkommal is koncertezett Magyarországon, a Debreceni Jazz Napokon is gyakori vendég volt.  

"- Egyszer véletlenül pont a jazznapokra érkeztem Debrecenbe. Amikor megtudták, hogy itt vagyok, azonnal felkértek egy koncertre. Kölcsön szaxofonnal és rögtönzött együttessel játszottam, de az is fantasztikus volt – Zbigniew Namyslowski."

Koronavírus: 383 új eset egy nap alatt Hajdú-Bihar megyében

Presser Gábor

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek