Sport
2024-04-06

Vendég siker az odavágón – tudósítás

A DEAC női futsal csapata az NB I elődöntőjének első felvonásán, hazai pályán fogadta a Tolna-Mözs együttesét. A vendégek kétgólos előnyre tettek szert, amire a támadásban pontatlankodó DEAC egy találattal válaszolt. A végeredmény 1-2 lett, így a tolnaiak várják előnyből az egy hét múlva esedékes visszavágót.

A női futsal NB I alapszakaszát a második helyen záró DEAC kemény ellenfelet kapott a bajnokság négyesdöntőjében, hiszen a debreceniek mögött záró Tolna-Mözs együttesével került egy elődöntőbe. Az egyetemi csapat a szezon során korábban kettőből kétszer legyőzte aktuális ellenfelét: előbb idegenben 2-3-ra, majd hazai pályán 2-0-ra, vagyis pozitív előjelekkel várhatták a kezdősípszót. Azonban a vendégeket sem kellett félteni, hiszen többek között soraikban tudhatták az alapszakasz legeredményesebb játékosát, a 28 gólig jutó Folk Zsuzsannát is.

Az egyik fél második győzelméig tartó párharc első mérkőzését a DESOK-ban rendezték, ahol szép számú néző gyűlt össze a lelátón a viszonylag korai kezdés ellenére. A labdát a kék-fehérben játszó vendégek indították el 40 percnyi útjára, ám az első percekben nem jutottak komolyabb helyzetig a csapatok. Azonban még két minutum sem telt el, de már három szabálytalanságot is elkövettek a játékosok, sőt az 5. percben a játék hevében a tolnaiak 10-es számú játékosa, Vámosi Georgina ütközött össze szerencsétlenül egyik ellenfelével, és szenvedett súlyosnak tűnő bokasérülést. Csapattársai segítették le a pályáról, később mentő is érkezett hozzá. A faultért megítélt szabadrúgásból viszont nem született gól, majd az ezt követő időszakban jórészt a DEAC akarata érvényesült, ami főleg meddő mezőnyfölényt jelentett, ugyanis rendre hiba csúszott a támadásokba. A Tolna-Mözs inkább a labdaszerzésekből indított kontrákkal operált.

A 9. percben egy hazai szabálytalanságot követően újból szabadrúgáshoz jutottak a vendégek: a baloldalról érkező legurítás után Folk Zsuzsanna lőtt a hosszúsarok irányába és a labda a kapufáról a hálóba pattant (0-1). Erre válaszul az egyetemi csapat fokozta a nyomást, letámadta ellenfelét, de egy, a kapu előtt keresztbe ellőtt kísérlettől eltekintve nem tudott igazán veszélyes lenni. Sőt, a 12. percben egy labdaszerzésből induló, jobboldalon vitt támadás végén Krascsenics Petra kapott remek passzt társától, hogy aztán sarokkal tegye el a labdát a DEAC kapusa mellett (0-2).

Quirikó Vivien, a DEAC vezetőedzője azonnal időt is kért, hogy rendezze a sorokat. Ezt követően Fülöp Diána és Horváth Viktória is helyzetbe került, de a Tolna kapusa, Decki Vanda mindkét esetben hárított. Közben tovább gyűltek a szabálytalanságok, s a 15. perce már 5-5 fault állt az eredményjelzőn, ráadásul a DEAC nemsokkal később elkövette a hatodikat is, ennek következtében kisbüntetőhöz jutottak a vendégek. A tízméterest Koch Fruzsina vállalta el, azonban a hazaiak kapusa, Kopjári Liza hárított. A DEAC-nak több gólszerzési lehetősége is adódott és Fülöp révén még kapufáig is eljutottak, sőt egyszer Üveges Katalin is átemelte a kapust, de az eredmény a szünetig már nem változott, 0-2-vel vonulhattak az öltözőbe a csapatok.

A második játékrészt a hátrányban lévő egyetemi alakulat kezdte, de az első percekben mégis Kopjárinak voltak védenivalói, hiszen a Tolna több veszélyes kísérletet is eleresztett. A 23. percben pedig már a játékostársaknak kellett kisegíteni a kapust a vendégek kontratámadását követően, de az utolsó pillanatban odaértek és elrúgták a labdát a kapu elől. Ezután viszont

a csapatkapitány, Üveges Katalin villanásai következtek: többször is próbálkozott és a 24. percben egy gyorsindítás után precízen emelte át Deckit, és a blokkolni akaró védő sem tudta már megakadályozni, hogy a játékszer átcsorogjon a gólvonalon (1-2).

Ezt követően kiegyenlítettebbé vált a játék, és bár a DEAC gyakrabban került helyzetbe, a továbbra is jellemző pontatlanság miatt nem tudtak eredményesek lenni. A második félidő derekán Fülöp Diána lőtt fölé, majd Üveges gurította el keresztbe a labdát. Az hazaiak figyelme azonban olykor hátul kissé kihagyott, hiszen a 30. percben a DEAC csapatkapitánya közvetlenül a kapu előtt adta el a játékszert, de Kopjári védte a tolnai kísérletet. Később pedig egy szögletből már a kapufán csattant a vendégek újabb próbálkozása. A 35. minutumban Quirikó ismét időt kért, majd a DEAC lehozta kapusát és átállt öt a négyelleni játékra. Ez azonban nem hozott nagy áttörést és pár perccel később vissza is küldték Kopjárit, mert elérték a négy faultot, ami kockázatossá tette a folytatást. A játékvezetők alapvetően engedték a kemény fizikai csatát és az egy-egy elleni küzdelmet, hiszen a mérkőzés első sárgalapja mindössze a 39. percben villant, amikor Folk a lábánál fogva húzta vissza a kapu felé törő Üvegest. Az utolsó percben felpörögtek az események, a DEAC hajtott az egyenlítésért, de a gól nem jött össze, bár még négy másodperccel a vége előtt is volt helyzet, amit azonban a csapatkapitány fölé bombázott.

Az 1-2-es végeredmény azt jelentette, hogy a Tolna-Mözs a szezon során először győzte le a DEAC-ot, ráadásul idegenben. A vendégek jobb helyzetkihasználásukkal el tudták tüntetni a két csapat közti 16 pontnyi különbséget, ami az alapszakasz után állt a bajnoki tabellán. A hazaiak ugyan játékban irányítottak, támadásban mégis pontatlanok voltak, így nem tudtak hatékonyan reagálni, így győzelmi kényszerből várják a folytatást. A két csapat legközelebb a tolnai Városi Sportcsarnokban csap össze egymással április 14-én 17 órától.

Kép: deac.hu.

Takács Mátyás

Csikos Sándor az Fm90 Campus Rádióban.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek