Sport
2022-11-24

Katar 2022: Weisz György szerint csütörtökön nem borul a papírforma

A Debreceni Sportélet főszerkesztő-helyettese úgy véli, Svájc, Portugália, Uruguay és Brazília a favorit az ötödik játéknapon.

Meglepetésből, nem is kicsiből, szerdán sem volt hiány a világbajnokságon, a Halífa Nemzetközi Stadionba kilátogató, no meg a TV készülékek előtt ülő több millió focirajongó azt láthatta, a végső győzelemre is esélyes németeket legyőzte Japán. Két mérkőzésen az esélyesek nyertek, míg egy találkozón nem született gól.

Ebédidőben focit rendezni? Igaz csak a mi időszámításunk szerint volt déli harangszó. Ott, Katarban már benne voltak a résztvevők a délutánban. Ehettem szálkás pontyot nyugodtan, nem kellett azon idegeskednem, hogy a torkomon akad az uszonya. Vagy a gerince. Vagy mit tudom én micsodája. Annyira unalmas volt a találkozó, hogy - módosítom a mondást - köpni és nyelni is tudtam. Bár az előbbit a játékosok csinálták sűrűbben. Pedig Modricék fogadkoztak. Eddigi öt vb szereplésük alkalmával háromszor is bukták az első meccsüket. Amikor nyertek, először '98-ban az elődöntőbe, 2018-ban pedig a döntőbe jutottak. Most iksz lett. Marokkó nem panaszkodott. Végig gürizték a majd száz percet, zokszó nélkül mentek zuhanyozni, semmi emléket nem hagytak bennem. Pedig előző nap kifejezetten miattuk ettem a vasalt csirkecombhoz bulgurt köretként. Feledhető volt. Mint a szerdai focijuk.

Aztán a tuti biztos derbi jött. Olyannyira éreztem a sváb sikert, hogy mást is csináltam közben. Nyomtak a németek nagyon, mint vajúdó kismama a szülőágyon, de csak nem akart megszületni a vezetésük. Az első félóra után Raum lábát elhúzta Gonda a japán kapus. A megítélt tizit Gündogan bevarrta. Nekem itt véget ért, csekket töltöttem ki, telefonálgattam, ropogtattam az új fogammal a sajtos chipset - holnap vissza is viszem a bal hátsó négyest, mert nyomja az ínyem - szóval elvoltam. Arra eszméltem, hogy a szomszédban lakó távol-keleti haver csönget, kezében egy üveg szakéval. Ő mondta meg a végeredményt. Alig hittem a fülemnek. A rizspálinkából ittunk, megtoldottuk egy kis német kornnal - búza párlat, borzalmas - majd eldöntöttük, ez a vb a kis csapatoknak lesz nagy menetelés. Nippon fiainak szamuráj kardjai lezúzták a német Tigriseket.

És akkor gondolkodóba estem. Costa Rica a legjobb Közép-amerikai egylet, élükön Navas kapussal, megszorongatják majd a hispánokat. Úgy vagyok vele, hogy az állítólagos gyengébbnek kikiáltott válogatottért, - így az elején - jobban szorítunk, mint az esélyesebbekért. Meglepetés szagát éreztem a levegőben. A spanyolok sok meccset játszottak a világbajnokság kezdetéig, a srácok lábaiban számtalan élénk derbi van, lehet, hogy nem is teszik oda magukat így az események elején. Hetet rámoltak be. Heten voltak a labdák a hálóban, mint a gonoszok. Ördögien fociztak. A gonoszok ördögöket jelent, a hetes szám pedig a hétszeres nehézség kifejezője a babonában. Costa Rica igazolta jelentését: gazdag part. Ezen a délutánon gólokban.

Az esti, negyedik találkozóra már kicsit összezavarodtam. A szaké, a korn, egy kis joghurt a fogyókúra miatt, nemcsak az ösztöneimet hajtotta. A Belgium - Kanada találkozó, ha nálunk lett volna, semleges pályán, tuti, hogy kaptam volna jegyet a kezdő sípszó után is. A juhar levelesek igyekeztek, a flamand ősök utódai szintúgy, végül a képességbeli különbségek döntöttek Kevin De Bruyne társai javára. Egyet berámoltak, majd leültek, mint öreg suszter a kaptafa mellé. Kalapáltak egy kicsit, de csak annyit, hogy a faszeg ki ne essen a felsőrészből. Ennyi is elég volt a három ponthoz.

Nincs megállás, csütörtökön a G és a H csoportban is megkezdődik a pontvadászat, négy mérkőzéssel folytatódik világbajnokság.

Svájc – Kamerun 11.24. 11:00      Al-Janoub Stadion

Mit hoz a csütörtök? Nekem labor vizsgálatot. Vér, vizelet, stb. Na most ezek eredményeire nem tippelnék. Nincs semmi bajom, sőt, ahogy Kozma Misi a futsal pápa szokta volt mondani: "aggasztóan jól vagyok". Ez olyan prevenció, megelőzés. Évente egyszer. Ezt fizeti az állam. Különben olyan drága, hogy leesne az állam. Emiatt lehet, hogy a Svájc - Kamerun derbit kihagyom. A vörös keresztes tizenegy jó. A sztárok a legerősebb bajnokságban nyomják, a világranglistán a 11. helyen tanyáznak. Az oroszlános afrikaiak kiszámíthatatlanok. Előnyük a helvétekkel szemben a fizikai állapotuk, és technikailag sem alul képzettek. Semleges szurkolóként talán egy találattal a semleges ország legjobbjai lesznek a befutók.

Uruguay – Dél-Korea 11.24. 14:00      Education City Stadion

Uruguay - Dél-Korea ellenében begyűjti a három pontot. Ott lesz Cavani, Suarez meg a többiek. Apropó Cavani. Valaki tudja hol van a magyar Cavani? Ő debreceni. A Loki egykori sztárja. Balogh Norbi eltűnt a látókörömből. Pedig évekkel ezelőtt kétmillió eurót adott érte egy szicíliai foci vezér. Hadd idézzem az egyik szlogent, amit nem én, hanem kormányunk talált ki: "gyere haza fiatal". Visszatérve a meccsre. Ádám Martin ázsiai társainak nem sok babér terem ezen a meccsen. Ha tévednék, bocs.

Portugália – Ghána 11.24. 17:00      974 Stadion

Kora este kezdődik a Portugália - Ghána - hivatalosan - kilencven perc. A kirúgott Cristiano Ronaldo egy hárommilliárd forintot érő, 1600 lóerős Bugattival jelent meg az edzésen. Közel a negyvenhez meg szeretné mutatni előző gazdáinak, még mindig olyan gyors, mint a verdája. Utóbbi 2,4 másodperc alatt gyorsul százra, ő pedig a százra rátesz még egy lapáttal. Százhúsz százalékot akar nyomni, góljai után piruettezni,, mint kezdő műkorcsolyázó a jégen. Ghána sötét ló. Nyugi ezt nem azért mondtam. Különben is RESPECT! Nem lehet tudni hol tartanak manapság. A szemre szép, technikás luzitán focit nem tudják majd überelni. Mert nekik nincsen Dzsudzsákjuk, aki belőné a szabadokat az ellenfél, jelen esetben Portugália hálójába.

Brazília – Szerbia 11.24. 20:00      Loszaíli Nemzeti Stadion

És végül este a nagy esélyes, a Copacabana homok tengerében edződött Brazília veszi fel a küzdelmet déli szomszédaink, a szerbek ellen. Az esőerdők fiai úgy vélem annyira kiemelkednek a mezőnyből, hogy nincs kérdés.

Weisz György is megosztotta velünk azon gondolatát, mely szerint ki is nyerheti a világbajnokságot.

És végül: ki nyeri a kupát, ki lesz a befutó? Egy Angliában kifejlesztett algoritmus szerint a brazilok 27 százalékos fölényét senki nem tudja majd túlszárnyalni a következő két hétben. Második helyre a gép Argentínát várja, míg a dobogó alsó fokán Portugália végez majd. Egyetértek. Hacsak közbe nem szól Szaúd-Arábia, Japán, meg a többiek.

Hiányzott a stabilitás: vereség Zalában

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek