MegMinden
2024-04-25

Nemes Jeles László

(szombat.org)

A történet egy fiatal zsidó fiút követ, akit édesanyja abban a reményben nevel, hogy apja visszatér a táborokból.

A Charades és a New Europe Film Sales működik együtt Nemes Jeles László Oscar-díjas magyar rendező régóta várt új játékfilmje, az Árva közös értékesítésében. A produkció forgatása idén júniusban kezdődik Budapesten és környékén.

Az Árva lesz Nemes harmadik filmje a 2018-ban Velencében világpremierként bemutatott Napszállta és a 2015-ben Cannes-ban debütált Saul fia című Oscar-díjas áttörő alkotása után, amely 2015-ben Cannes-ban a zsűri nagydíját nyerte el, majd a következő évben a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat is elnyerte.

Az új film Budapesten játszódik 1957-ben, tizenkét évvel a második világháború vége, és egy évvel a kommunista rendszer elleni felkelés után.

A történet egy fiatal zsidó fiút követ, akit édesanyja abban a reményben nevel, hogy apja visszatér a táborokból. Ezek a remények szertefoszlanak, amikor egy brutális idegen jelenik meg a küszöbön, hogy visszavegye a családját.

Nemes a forgatókönyvet Clara Royer-val közösen írta, aki a Saul fia és a Napszállta című filmekben is írótársa volt.

A produkcióban Nemes újra együtt dolgozik a Saul fia és a Sunset operatőrével, Erdély Mátyással, akit az Amerikai Operatőrök Társasága és a Camerimage az előbbi filmnél végzett munkájáért díjazott.

A magyar nyelvű film producerei Nemes mellett Kemény Ildikó és Szále Ferenc a Pioneer Pictures-től, valamint Mike Goodridge a Good Chaos-tól.

Gregory Jankilevitsch és Klaudia Smieja-Rostworowska a Mid March Media (MMM), valamint a kétszeres Oscar-jelölt Alexander Rodnyansky az AR Content producerei.

Juliette Schrameck a Lumen (Franciaország), valamint Thanassis Karathanos és Martin Hampel a Twenty Twenty Vision Filmproduktion (Németország) társproducerei.

A filmet a Magyar Nemzeti Filmintézet (NFI), a Mid March Media és az AR Content finanszírozza az angol Global Screen Fund, a francia CNC és a német FFA mellett. A film magyar-brit-francia-német koprodukcióban készül és Cannes-ban mutatják be a filmet a vevőknek.

Az executive producerek Yoav Rosenberg a Good Chaos, Sipos Gábor és Stalter Judit a Laokoon, Marcin Czernik és Marcin Łuczaj az MMM, Michael Kupisk és JD Zacharias az AR Content színeiben. Nemest a CAA és az Ilene Feldman Management képviseli.

Az eredeti írást itt találja.

Sors/Képek – Roma életutak dokumentumfilmen

A Föld napja a Műszaki Karon

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek