MegMinden
2024-04-15

Kritika

(kortarsonline.hu)

Komédiaként tálalt görbe tükör .

Komédiaként tálalt görbe tükör – Kritika a Csokonai Nemzeti Színház Úrhatnám polgár-előadásáról

Ha megfigyeljük, a legtöbb vígjáték nem csak a nevetésről szól. Gyakran nagyon mély mondanivalóval bírnak, olykor komoly társadalomkritikát is megfogalmaznak, sőt némelyiket akár tragédiaként is elő lehetne adni. Ilyen komédiát tűzött műsorra a debreceni Csokonai Nemzeti Színház.

Az Úrhatnám polgár főhőse egy középkorú férfi, akinek minden vágya, hogy az arisztokráciához tartozzon. Tagadja származását, kérkedik a vagyonával, felesége pedig mindhiába próbálja visszahúzni a földre. Talán soha nem volt még annyira aktuális ez az évszázadokkal ezelőtt íródott mű, mint napjainkban. A gazdagság, a jólét a modern kor emberét is éppúgy foglalkoztatja, ha nem még jobban is.

Molière-t, a 17. századi világirodalom egyik legismertebb művészét a modern komédia megteremtőjeként ismerjük. Nemcsak színműíró volt, hanem színész és rendező is. Olyannyira hivatásának élt, hogy még a halál sem tudta letaszítani a színpadról – a Képzelt beteg egyik előadása után halt meg otthonában. Ahogy nagykorú lett, édesapja ráhagyományozta az udvari kárpitos címet és mesterséget, így gyakorlatilag szabad bejárása volt XIV. Lajos királyhoz. Ő kérte fel az Úrhatnám polgár megírására is, amely a közbeszéd szerint a Franciaország pénzügyeit kezelők közötti hatalmi harcokat leleplezni kívánó szatíra. Persze ezekre a harcokra nem utal a legújabb feldolgozás, de a kritikai éle ugyanúgy felfedezhető. A vagyonával sajátosan bánó Jourdain úr percről percre nevetségesebbé teszi saját magát. Ha valakiről, róla tényleg elmondható, hogy minél több van, annál több kéne!

Az eredeti írást itt találja.

Disturbed

Világszínvonalú fejlesztés a debreceni kardiológiai ellátásban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek