MegMinden
2024-01-09

Film

(magyar.film.hu)

Ezeket a magyar filmeket várjuk 2024-ben – 1. rész

A 2024-es év is bővelkedik magyar filmpremierekben. Végre láthatjuk majd Csáki László Kék pelikanját és Vermes Dorka elsőfilmjét, mely Velencében debütált. Érkezik Boross Martin és a Stereo Akt társulat első nagyjátékfilmje is, valamint az inkubátoros Lefkovicsék gyászolnak és Zurbó Dorottya bhutáni dokuja, melyet meghívtak a Sundance-re. Hajdu Szabolcs mindenhol ott lesz, de nem csak rendezőként. Szerepelni fog Prikler Mátyás politikai thrillerében és Sós Bálint Dániel filmjében, de végre eljut a magyar mozikba két rendezése, a Tallinnban debütált Kálmán-nap és az Egy százalék indián is. És persze bemutatják minden idők legdrágább magyar filmjét, na meg jön a Scherer Péter főszereplésével készült gombfocis mozi és Kern Andrással a Ma este gyilkolunk.

 

Ebben az évben is közel 50 magyar filmpremierre számíthatunk moziban és tévén. Kedvünkre válogathatunk a színes felhozatalból: politikai thriller, játékos dokuanimáció, társadalmi és családi drámák, kritikusabb hangvételű függetlenfilmek, önreflektív komédiák jönnek, emellett pedig érkezik a magyar történelem fontos pillanatát feldolgozó Most vagy soha! is.

HATALOM (r.: Prikler Mátyás)

Miről szól? Ahogy a címe is ígéri, Prikler Mátyás második nagyjátékfilmje a hatalom egyénekre és közösségekre gyakorolt, gyakran romboló hatását vizsgálja. Egy kelet-közép európai ország külügyminisztere a következő választásra készül, de egy vadászaton véletlenül lelő egy embert. Senkinek nem áll érdekében, hogy a haláleset kitudódjon. A titkosszolgálat egyik ügynökére hárul a hálátlan feladat, hogy rázza le a szaglászó újságírókat és bármi áron akadályozza meg a botrány kirobbanását.

Miért várjuk? Ritkán készül a régiónkban politikai thriller, pedig a jelenkori események bőven szolgáltatnak hozzá muníciót, már csak ezért is megkülönböztetett figyelemmel várjuk a szlovák-magyar-cseh koprodukciót. Hajdu Szabolcs nagy bravúrt hajtott végre azért, hogy eljátszhassa az ügynököt, szlovákul szólal meg a filmben. A többnyelvű thrillerben más magyar színészek is feltűnnek majd, Pálos Gergely erős hangulatot teremtő képei pedig a skandináv krimik világát idézik meg.

Mikor jön? Január 18-án küldi mozikba a Cirko Film.

 

ÁRNI (r.: Vermes Dorka) 

Miről szól? A madáralkatú Árni egy vidéken turnézó, szakadt vándorcirkusz mindeneseként dolgozik. A társulatot egy család alkotja, ahol Árni az egyetlen kívülálló. A fiú monoton rutin szerint, szerzetesi egyszerűséggel éli a napjait: gondozza a cirkuszi állatokat és elvégzi a család által rábízott feladatokat. A cirkuszba egy nap új piton érkezik. Az állat felkelti Árni kíváncsiságát, és ahogy elkezdi megszelídíteni, a folyamat egyre erősebb hatással van rá. 

Miért várjuk? A szórakoztatóipari tematika az Árniban nem az egyre korszerűbb, állatbarátabb és fenntarthatóbb cirkuszi világot tárja fel, hanem annak épp az ellenpólusát, az olcsó, útszéli sátrakét, ahol épp csak annyi műanyag széket pakolnak ki, ahány néző megérkezik, és igyekeznek a befutó érdeklődőket minél jobban lehúzni. Vermes Dorka a filmmel erőteljes stílusú világot alkotott, amely egy sokak számára elfeledettnek hitt korszakot idéz.

Mikor jön? Az Árnit a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Biennale College Cinema szekciójában mutatták be, a Cirko Film február 8-án hozza be a hazai mozikba.

 

NYERSANYAG (r.: Boross Martin)

Miről szól? Tamás, a városi filmrendező és csapata egy eldugott faluba érkeznek, azzal a céllal, hogy a helyi fiataloknak művészeti szakkört szervezzenek. Sikerül beilleszkedniük, de közben rájönnek, hogy a településen a korrupció uralkodik, a háttérben a falu polgármestere és egy személyben legnagyobb munkáltatója, az uborkafarmot vezető Gáspár áll. Tamás leleplező dokumentumfilmet forgat, ami aztán nagy nyilvánosságot kap, segítő szándékával azonban felborítja a helyiek életét és éket ver a közösségbe. 

Miért várjuk? Boross Martin és a Stereo Akt társulat első nagyjátékfilmje az utóbbi idők kritikusabb hangvételű függetlenfilmes vonulatába tartozik, amely bátran tűz zászlajára olyan közéleti témákat, amikkel a hazai játékfilmek az elmúlt évtizedekben csak elvétve, vagy egyáltalán nem foglalkoztak. Kíváncsin várjuk, hogy mit fog tudni elmondani a vidéki-városi ellentétről, a mélyszegénységről, a korrupcióról és a félresiklott aktivizmus hatásairól.

Mikor jön? Február 15-én érkezik a mozikba a Vertigo Média forgalmazásában. 

 

LEFKOVICSÉK GYÁSZOLNAK (r.: Breier Ádám)

Miről szól? A konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira elmérgesedett Iván fiával (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem is beszélnek egymással, ráadásul a fiú Izraelben él, így még véletlenül sem tudnak összefutni az utcán. A fiú ortodox zsidóként él a Szentföldön, és családjából csupán az édesanyjával tart kapcsolatot. Annak hirtelen halálakor kisfiával visszatér szülőhazájába, hogy a zsidó hagyomány szerint egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban. A két férfi és a két külön világ vajon összecsiszolódhat-e újra a pár nap alatt, amíg újra egy lakásba kényszeríti őket a gyász? 

Miért várjuk? Lefkovicsékat már a tavalyi cikkünkben is nagyon vártuk, azóta debütált Palm Springsben, megjárta New Yorkot és Miamit, és pár héten múlva hozzánk is megérkezik. Breier Ádám első nagyjátékfilmje az Inkubátor program keretein belül készült, és a szuper apa-fiú páros remek helyzetkomikumaira vagyunk talán a leginkább kíváncsiak. 

Mikor jön? 2024. február 22-én a Mozinet forgalmazásában. 

 

MOST VAGY SOHA! (r.: Lóth Balázs)

Miről szól? A nagyszabású történelmi kalandfilm ötlete Rákay Philip és Szente Vajk producerek fejéből pattant ki, és a nevezetes nap, 1848. március 15. történéseit meséli el. A tényeket fikcióval keverve tárja elénk, hogyan robbantották ki a forradalmat a márciusi ifjak, és közben a jól ismert helyszínek is feltűnnek: a Pilvax kávéház, Landerer nyomdája vagy éppen a Nemzeti Múzeum. Az izgalmak fokozása érdekében kitaláltak egy császári ügynököt, aki Petőfiéket üldözi, és mindent megtesz azért, hogy a fiatal forradalmárok elbukjanak.

Miért várjuk? Ez minden idők legdrágább magyar filmje. Ezzel alighanem választ is adtunk a kérdésre. Már most borítékolható, hogy erről a produkcióról mindenkinek lesz véleménye, és heves viták övezik majd. Kíváncsian várjuk, hogyan sikerül a Guy Ritchie-filmekre jellemző, pörgős történetszövést a magyar történelemmel párosítani, és persze a fiatal színészek teljesítményére is érdemes lesz odafigyelni, Petőfi Sándort Berettyán Nándor, Szendrey Júliát pedig Mosolygó Sára formálja meg.

Mikor jön? Március 14-én a Fórum Hungary forgalmazásában.

Az eredeti írást itt találja.

Taylor Swift The Eras Tour című filmje lett minden idők legsikeresebb koncertfilmje

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek