MegMinden
2024-01-01

Brexit

(economx.hu)

Kudarc a brexit? A britek többsége szerint igen.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a brit szavazók többsége úgy látja: az EU-ból való kilépés hatalmas kudarc volt az ország számára.

A britek jelentős többsége már bánja a brexitet: úgy vélik, mégsem kellett volna kilépni az unióból. Az elszakadással ugyanis csak rosszul járt Nagy-Britannia – vélekednek az ország polgárai.

Hogy miért? Mert a brexit többek között felhajtotta az árakat az üzletekben, nehéz helyzetbe hozta a brit gazdaságot, illetve meghiúsította a bevándorlás ellenőrzésére tett kísérleteket. 

Ez derül ki az Opinium piackutató ügynökség felméréséből, amelyet az uniós egységes piacról, valamint a vámunióból való brit kilépés harmadik évfordulója alkalmából készítettek.

közvélemény-kutatás, – amelynek eredményeit az Euronews idézi –, több mint kétezer brit állampolgárt interjúvolt meg arról, hogy szerintük előnyös volt-e a brexit Nagy-Britannia számára, vagy sem.

A megkérdezettek közül mindössze minden tizedik ember mondta azt, hogy az EU-ból való kilépés jót tett a pénztárcájának, és azóta javult az anyagi helyzete. Ezzel szemben 35 százalékuk jelezte azt, hogy a brexit kifejezetten negatív hatást gyakorolt a megélhetésére.

Ezen túl a válaszadók 7 százaléka véli úgy, hogy a szakítás az unióval segített az üzletekben alacsonyan tartani az árakat. További 63 százalékuk azonban részben a brexitet okolja az elszabaduló infláció miatt.

Összességében pedig a megkérdezettek 22 százaléka vélekedik úgy: az EU-ból való kilépés en bloc jót tett Nagy-Britanniának.

A brexit szövődményei még évekre megbetegíthetik a brit gazdaságot

Egy brit kutatóintézet szerint az Egyesült Királyság reál GDP-je mintegy 2-3 százalékponttal alacsonyabb, mint a brexit nélkül lehetne. Ráadásul azzal kalkulálnak, hogy 2035-re a helyzet ilyen tekintetben csak rosszabb lesz. A britek mindenesetre jövőre leválthatják az Európai Unióból való kilépést levezénylő konzervatívokat, ez pedig uniós közeledést eredményezhet.

Az eredeti írást itt találja.

NAV: elindult az elektronikus áfarendszer

Villanyautó

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek