MegMinden
2023-12-26

Szundi

(in.hu)

Többször is lenyomod a szundi gombot?

Valószínűleg veled is előfordult már legalább egyszer életed során, hogy úgy döntöttél, nem kelsz fel az ébresztődre, hanem inkább csak benyomod a szundi gombot még néhány perc alvásért cserébe. Ne aggódj, ezzel nem vagy egyedül, sokan tesznek így reggelente. De mit mond erről az alvásszakértő?

 

Rengetegen alszanak vissza reggelente csupán pár percre, mielőtt elkezdenék a napjukat. Ennek azonban tényleges hatásai lehetnek az alvásunkra és ezáltal a hangulatunkra is. A HuffPost alvásszakértőket kérdezett meg a jelenségről. Az alábbiakban az ő gondolataikat osztjuk meg a szundikálásról és arról, hogy ez hogyan befolyásolja az egészségünket.

„Az alvásnak két alappillére van, ami rendkívül fontos: Az egyik az alvás időtartama, a másik pedig az alvás minősége. Az alvás folyamatossága pedig az alvás minőségének nagy része”

– mondja Dr. Mathias Basner, a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvosi Iskolájának alvás- és kronobiológiai részlegének pszichiáter professzora.

Ez azt jelenti, hogy ha gyakran felébredünk - akár belső tényezők, például egy rossz álom, akár külső okok, például egy külső hanghatás miatt - az számunkra veszélyt jelez. Ezáltal automatikusan visszacsatlakozunk a környezetünkhöz, hogy meggyőződjünk arról, hogy az biztonságos, mielőtt visszaaludnánk.

„Ez rosszat tesz az alvás regenerálódásának”

– magyarázza Basner.

„Folyamatos, megszakítás nélküli alvásra van szükségünk ahhoz, hogy az alvás regeneráló legyen. A szundi gombja azonban megfoszt minket a folyamatos alvás lehetőségétől. Alapvetően sokkal értéktelenebbé tesszük azt a fél órát, amit szundikáláson töltöttünk, számunkra és a szervezetünk számára, mintha fél órával későbbre állítanánk be az ébresztőt, és addig aludnánk, amíg az ébresztőóra egyszer fel nem ébreszt”

– mondta Basner.

És ez árthat a szervezetednek, ugyanis egyes kutatások alátámasztották, hogy a szundi hatással lehet az ébredési hormonokra.

Ha a szükségesnél 30 perccel korábbra állítjuk be az ébresztőt, csak azért, hogy szundikáljunk még egy kicsit, akkor ezek a hormonok a szükségesnél korábban szabadulnak fel. Ezen túlmenően bizonyos embereknél a szundi gomb megnyomása akár az egész napot felboríthatja. Ennek pedig káros hatásai is lehetnek, különösen bizonyos betegségekben szenvedők esetében.

Dr. David Kuhlmann, a Missouri állambeli Bothwell Regionális Egészségügyi Központ alvásgyógyászati igazgatója szerint a többszöri ébredés megemelkedett vérnyomáshoz vezethet az obstruktív alvási apnoéban szenvedőknél.

„Ha többször ébredünk éjszaka, ami potenciálisan megnövekedett pulzusszámhoz, megnövekedett vérnyomáshoz vezethet ébredéskor, azt is láthatjuk, hogy ezek a gyakori ébredések az ébresztő riasztása miatt hogyan befolyásolhatják a vérnyomást és a nyugalmi pulzusszámot”

– mondta Kuhlmann.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a szundi benyomása minden esetben rossz.

Az eredeti írást itt találja.

Rendőrkutya karrier

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek