MegMinden
2023-12-22

Szalai Ádám

(sportal.blikk.hu)

„A válogatott sikere sok mindent elhomályosít”

A profi pályafutás befejezéséről, a labdarúgás utáni életéről, a Labdarúgó Módszertani Központnál betöltött szerepéről, az utánpótlásképzést érintő feladatairól, az ideális jövőképről, valamint a magyar válogatottról is beszélt a Sportálnak adott exkluzív interjúban Szalai Ádám, a magyar válogatott korábbi csapatkapitánya.

Ha egy évvel ezelőtt valaki azt mondja, hogy 2023-ban befejezi a profi futballt, majd a Labdarúgó Módszertani Központnál vállal munkát, mit felelt volna?
A véleményemet már 2013-ban kifejtettem a hazai labdarúgással kapcsolatban, igaz, azóta nagyot fordult a világ – felelte a Sportálnak adott exkluzív interjúban Szalai Ádám, 86-szoros válogatott korábbi labdarúgó, aki június óta a Labdarúgó Módszertani Központnál dolgozik tanácsadóként. – Talán ez is közrejátszott abban, hogy évek óta érlelődött bennem a gondolat, miszerint a profi pályafutásom befejezése után szeretnék segíteni a magyar labdarúgásnak. Egy évvel ezelőtt a szerepkörömet illetően nyilván nem volt ennyire tiszta a kép, de azt tudtam, hogy a profi karrierem véget ér 2023-ban. Nem egyik napról a másikra döntöttem, mindent átgondoltam. Júniusban mindenképpen befejeztem volna, de a Baselnél történtek miatt a búcsú néhány hónappal hamarabb jött el. Bár ott is felkínálták az esélyt, hogy elkezdjem a labdarúgás utáni életemet, a történtek miatt átértékeltem a svájci lehetőséget, és jobban szerettem volna itthon segíteni.

Bár tudatosan készült a búcsúra, mennyire volt nehéz a lelke, amikor a júniusi sajtótájékoztatón tényleg kimondta, hogy vége?
Nyilván nem egyszerű, amikor az ember a mikrofon mögött ül, és látja az arcokat, vagy amikor a telki edzőközpontban közöltem a srácokkal, hogy nincs tovább. Ám tényleg sokat segített, hogy magamban már korábban lezártam ezt a történetet, és nyilván előnyös, ha az ember maga dönthet arról, mikor fejezi be a pályafutását. Ha most arról beszélnénk, hogy azért hagytam abba, mert már senkinek sem volt szüksége rám, akkor más hangvételű lenne ez az interjú. Akadtak lehetőségek, folytathattam volna, de nem akartam felrúgni a döntést, amelyet korábban meghoztam magamban. Persze hiába terveztem tudatosan a búcsút és a labdarúgás utáni életet, érzelmileg akkor sem egyszerű magam mögött hagyni mindazt, ami addig kitöltötte az életemet. Sokan mondták, hogy a karrier befejezése után jól jön majd a pihenés. Nos, nekem nem jött jól, mert hiányzott a felelősség, az elvárás, és az a fajta munka, aminek az elvégzése eredményekhez vezet.

Miből érezte, hogy elég volt? A teste jelzett? Esetleg a futóedzéseken nem olyanok voltak az eredményei, mint két-három éve?
Szó sincs róla, hobbi szinten a mai napig futok olyan időket, amelyek megközelítik azt a szintet, amit profiként mutatott a stopperóra. Egyfelől sok időt töltöttem külföldön, és nem akartam csak azért tovább maradni, hogy még egy kis pénzt összeszedjek. Másfelől ott van a család és a barátok szerepe, időközben ráadásul apuka lettem, és szerettem volna jelen lenni a gyermekem fontos pillanatainál. Nem biztos, hogy erre élsportolóként lehetőségem lett volna. 

Nem vágyott vissza a pályára, amikor a magyar válogatott meccseit nézte?
A válogatott karrierem első és a második része között a szakmai részt, valamint a megítélésemet tekintve is nagy volt a különbség, de éppen ezért volt kerek. Amikor az ember nézi a válogatott mérkőzéseit, örül a sikereknek, de egyfelől nekem is sok szép pillanat jutott címeres mezben, másfelől tudom, hogy jó döntést hoztam. 

Időközben elvégezte az UEFA A-és B-licences edzőképző tanfolyamát is, ez alapján arra lehetett volna számtani, hogy ezen a vonalon indul el a profi futball után.
Még Bundesliga-játékosként kezdtem el az edzőképzést, ehhez jött hozzá az UEFA MIP-tanfolyama. A labdarúgás folyamatosan fejlődik, én pedig szeretnék lépést tartani vele, nem akarom, hogy csak a karrierem miatt kapjak meg bizonyos pozíciókat. Szakmailag nekem is folyamatosan képeznem kell magam, mert bármilyen szerepkörben is számítsanak rám, csak így tudok segíteni. Megvolt a tervem a futball utáni életre, de a júniusban érkező lehetőség átírta az előzetes forgatókönyvet. Átgondoltam, mi lenne a legjobb választás, végül arra jutottam, hogyha segíthetem a magyar utánpótlást, és tehetek azért, hogy sikeresebb legyen, akkor ez a helyes döntés. A legfontosabb, hogy ha tíz-húsz év múlva visszanézek, akkor azt mondhassam, hogy megpróbáltam, és szerettem volna segíteni.

Mi történne, ha megkeresné egy Bundesliga-csapat, és edzői pozíciót kínálna? Akár az utánpótlásban, akár az első csapat szakmai stábjában.
Semmi, mert ez már megtörtént. Ha a tíz évvel ezelőtti sajtótájékoztatón elmondtam az őszinte véleményemet, akkor eléggé furcsán venné ki magát, ha nem azon a téren próbálnék segíteni, amelyről akkor kritikusan fogalmaztam. Úgy éreztem, hogy ha itthon nyitottak arra, hogy segítsek, és emellett képezhetem is magam, akkor ez az utam.

Az eredeti írást itt találja.

Debrecen a legkeresettebb úti cél karácsonykor

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek