MegMinden
2023-12-03

“Sárkányember”

(raketa.hu)

Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét

Körülbelül 150 000 évvel ezelőtt a Homo longit vagy "Sárkányembert", egy hatalmas testű emberi fajt egyedi arcvonásokkal – négyzet alakú szemüregekkel és hatalmas fogakkal – a Homo sapiens testvérfajaként azonosították. Cícero Moraes egy 2021-es tanulmány alapján nemrégiben végzett arcrekonstrukciója pedig bemutatja a Sárkányember megjelenését egy digitálisan modellezett koponya segítségével, amely rekordméretű, 65,1 centiméteres fejkörfogattal rendelkezik. A hatalmas méretek valószínűleg azért jelentek meg ennél a fajnál, mert alkalmazkodott a kínai Harbin tartomány fagyos időjárásához.

A Homo longi a Sárkányember nevet a kínai Harbin tartományban található Heilong Jiang folyóról (jelentése: Fekete Sárkány folyó) kapta, aminek a környékén tehát megtalálták. Moraes, aki egyébként különböző történelmi alakok arcának rekonstrukciójáról ismert, modern emberek és csimpánzok számítógépes tomográfiás vizsgálatait használta a lágyszöveti markerek hozzáadására, így "anatómiailag koherens" szürkeárnyalatos digitális modellt hozott létre számol be róla az IFLScience.

Az objektivitás megőrzése mellett a haj megjelenítése és a színezés már inkább a művészi szabadság jegyében történt – ez utóbbi eljárás oka, hogy Moraes így kívánta kiemelni a modell aspektusait, valamint a közönség számára talán “érthetőbb” ábrázolást nyújtani.

A modellek talán azt is tükrözik, hogy a Sárkányembernek nem volt éppen kicsi feje – a már említett, 65,1 centiméteres fejkörfogat nem csak felülmúlja bármely ismert homininét, de konkrétan a gorillákkal és az oroszlánokkal említhető egy lapon.

A Homo longi kolosszális mérete ellenére a kutatók azon a véleményen vannak, hogy a Sárkányember közelebbi rokonságban állhat a modern emberekkel, mint akár a neandervölgyiek. A faj figyelemre méltó mérete az elméletek szerint a harbini fagyos hőmérséklethez való alkalmazkodás miatt jelent meg az evolúcióban – a környéken a hőmérséklet télen a mínusz 16 Celsius-fokot is elérte.

Az eredeti írást itt találja.

Késsel támadt egy férfi járókelőkre Párizsban, egy halott

Ha december, akkor mikulásvirág

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek