MegMinden
2023-11-30

Pogues

(langolo.hu)

Elhunyt Shane MacGowan, a Pogues énekese.

65 éves korában elhunyt Shane MacGowan, a Pogues énekese. Halálának okáról nem írnak, de hosszú ideje egészségügyi gondokkal küzdött, a kórházból is csak pár napja engedték haza. Halálának hírét felesége, Victoria Mary Clarke is megerősítette.

MacGowan ír bevándorlók gyermekeként született az angliai Kentben. A punk megjelenésekor erős érdeklődést mutatott a műfaj iránt, volt is ilyen zenekara, majd 1982-ben megalapította a The Poguest. Itt már a kezdeteknél erősen jelen voltak MacGowan ír gyökerei. Gyakorlatilag a kelta punk elterjedése is ennek a zenekarnak köszönhető.

Kezdetben a saját szerzemények mellett tradicionális folkdalokat is a saját képükre formáltak, majd ez utóbbi egyre inkább szorult vissza. Csúcslemezük az 1988-ban megjelent If I Should Fall from Grace with God volt, amin ott van a Fairytale of New York című karácsonyi dal is, ami sokszor végez az ünnepi tematikus listák élén.

MacGowant 1991-ben kirúgták a zenekarból, hivatalosan a nem túl professzionális viselkedése miatt. Ez gyakorlatilag a mértéktelen alkoholfogyasztását takarta, amivel lényegében soha nem állt le. Jelen cikk szerzője látta élőben a Szigeten a The Popes élén, és MacGowan annyira nem tudott magáról, hogy a cigit és az italát is egy külön ember cserélgette, valamint volt hányóvödre is. Ennek ellenére amúgy remekül énekelt.

Később visszatért a Pogues élére, de lemezt nem adtak már ki együtt, csak koncerteztek, illetve az egészsége is nagyon rossz állapotban volt. 2016-ban jött róla olyan hír, hogy MacGowan évek óta először józan.

Jellegzetes megjelenése a rendkívül rossz fogsorának is köszönhető. 2008-ban konkrétan az utolsó fogát is elveszítette. 2015-ben viszont rendbe tették fogait, amit még a tévés is rögzített.

Az utóbbi években, ha színpadra is ment, már tolókocsiban volt, és sokszor szóltak a hírek arról, hogy rosszabbodott az egészsége, 2022-ben intenzív osztályt is megjárta. Legutóbb pár hete került kórházba, de pont a napokban engedték haza, aminek az egész család nagyon örült.

 

Az eredeti írást itt találja.

Irány Kecskemét

Változások a 20E és a 33/33E járatoknál

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek