MegMinden
2023-11-29

Autó

(origo.hu)

Élőben néztük meg a vadonatúj Dacia Dustert,

A 2010-ben bemutatott első Duster időzítése tökéletes volt, hiszen a gazdasági válság után már Nyugat-Európában is kevesebb pénzt akartak kiadni az emberek új autóra, viszont a szabadidő-autók népszerűsége már meredeken ívelt felfelé. Ráadásul a tágas és praktikus román SUVNEM HOLMI DIVATTEREPJÁRÓ VOLT,a Nissantól származó 4×4-hajtásával kemény terepen is képes volt helytállni, de a rossz minőségű aszfalt- és földutakat a fronthajtású változatai is jól bírták.

2017-ben mutatkozott be a második generáció, amely alapvetően a régi technikára épült, de áttervezett külsejével jobban nézett ki, és számos olyan újítással rendelkezett (kényelmesebb ülések, szebb műszerfal, négy irányban állítható kormány, jobb zajszigetelés, elektromos szervokormány), amelyek sokkal élhetőbbé tették. Elsőként kapta meg a Daciák közül az 1,3-as turbómotort (akár 150 lóerővel), a függönylégzsákot, az automata klímát, a kulcs nélküli rendszert, a terep-kamerarendszert, a holttér-figyelőt, a duplakuplungos automata váltót, a LED-fényszórót, valamint az okostelefon-tükrözést is.

Egyre többet nyújtott tehát a Duster, de egy dolog sosem változott: milliókkal olcsóbban meg lehetett kapni, mint a hasonló méretű és felszereltségű vetélytársakat. Nem véletlen, hogyEURÓPÁBAN A MAGÁNVÁSÁRLÓK KÖRÉBEN 2018 ÓTA A LEGNÉPSZERŰBB SZABADIDŐ-AUTÓ,és az sem, hogy 14 év alatt már több mint 2,2 millió készült belőle a világon (Románián kívül Brazíliában, Kolumbiában, és Oroszországban is gyártják).

Az első Loganra visszavezethető, húszéves műszaki alapok azonban gátat szabtak a további fejlődésnek, ezért a harmadik generációs Duster az új Sanderóban és Joggerben már bevált CMF-B platformra váltott, amely a Renault-Nissan konszern drágább kisautóiban is megtalálható a Cliótól a Juke-ig. Ennek a lépésnek köszönhetően nem csak biztonság, a zaj- és vibrációszint, hanem a menettulajdonságok, a hajtásláncok, és az infotainment-rendszerek is hatalmasat javultak a Dacia szerint.

Az eredeti írást itt találja.

Először a Nature-ben a DE Fogorvostudományi Kar munkatársai

Rászorulókon segített futballcsapatunk

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek