MegMinden
2023-11-25

Madárcsapatok 

(greendex.hu)

A tél hírnökei érkeztek a Maros-menti erdőkbe.

Ahogy az időjárás hűvösebbre fordult, a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén is megjelentek olyan madárfajok, amelyek hazánktól északabbra költenek, de télen rendszeresen előfordulnak errefelé.

tél közeledtét jelzik például a fenyőrigók, melyek a Kárpát-medencétől északra, erdős területeken költenek, viszont télen népes, nagyszámú csapatokban figyelhetők meg Magyarországon. A pusztai élőhelyeken és az erdőkben egyaránt találkozhatunk velük, de előszeretettel látogatják a városi parkokat, kerteket is.

Idén november legelején észlelték a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai az első csapatokat a Maros-menti erdőkben, azóta azonban egyre népesebb rajokkal találkoznak. Beszámolójuk szerint 30-40 példányos madárrajok járják az erdőket. Ebben az időszakban a fenyőrigók főleg fásszárú növények bogyóit fogyasztják, alkalmas táplálékot biztosítanak számukra például a vadrózsabokrok csipkebogyói, illetve a kökények kék termései.

A fenyőrigók méretükben és alakjukban megegyeznek a mindenki által jól ismert fekete rigókkal, viszont a tollazatuk sokkal változatosabb színekkel és mintákkal rendelkezik. Fejük bársonyos szürke, has- és melltájékuk sárgásbarna, pöttyökkel tarkított, szárnyukon pedig gesztenyebarna színt láthatunk. Jellegzetes csacsogó hangjuk van. A népes rigócsapatok nagy hanggal járják az erdőket, így már akkor felfigyelhetünk jelenlétükre, amikor még nem is látjuk őket.

Látványos jelenség, ahogyan ezek a madárcsapatok felkeresik az erdei tocsogókat, pocsolyákat és ott isznak, fürdenek. Általában egész télen kitartanak hazánk tájain. Mivel bejárnak a településekre, így a madáretetőket is látogatják.

A közeljövőben, a tél közeledtével valószínűleg még nagyobb számban érkeznek majd fenyőrigók a Maros-menti erdőkbe – bocsátkoznak jóslásokba a nemzeti park munkatársai.

Az eredeti írást itt találja.

Minden, amit a méhviaszos kendőről tudni kell!

Új műsor az FM90 Campus Rádióban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek