MegMinden
2023-09-24

Benyáts Balázs

(debsport.com)

A legendák köztünk élnek.

Benyáts Balázs a Debreceni Dózsa egyik élő, ma is örökösen mosolygó egyénisége. A sportágától visszavonult, csak a televízióban követi a heteseket, de ha valaki kihagyja, hangosan méltatlankodik a képernyő előtt. Nála ma mindenki tehetséges.

Ülve nem lehet edzést vezetni!  Tudja, kitől ered a mondás?

Tőlem. És tényleg ezt mondtam. Szó szerint. Örülök, hogy idézi. Hiába! Nagy klasszikusokat! Jó, csak vicceltem. Imádtam, és most is imádom a kézilabdát. De amikor gerinc sérvvel megműtöttek, a rehabilitációt követően már voltak problémáim amikor meg kellett mutatnom egy-egy mozdulatot edzésen a csapat tagjainak. És én nem szeretem mímelni a játékot. Akkor hagytam abba.

Sohasem titkolta a korát. Hetvenen túl is fiatalos, a minap láttam a fotóját, amikor a másik legenda, Varga Pista szobor avatóján Süvöltős doktorral ott áll.  Felkavarta az ünnepélyes esemény?

Nagyon. Meg mindazokat, akik megjelentek Abonyban. Nagyon szép dolog a város vezetésétől ez a gesztus. Csak tudja mi a baj? Az egykori, nagy Dózsából már alig vagyunk néhányan. Sokan elmentek. Nagyon sokan! És ez fáj. Nemcsak jó csapat, de jó barátok is voltunk. Nincs már Savanyú, Pócsi Attila, Kormos Jani, a két Lukács, így hirtelen ők jutnak eszembe. Meg a sportág is megváltozott. Mi még salakon estünk nagyokat a Spartacus pályán, a betonba döngöltek – engem nem nagyon, inkább Takit a szélen – a Mikes Kelemen utcában. Most meg gerflor, meg ilyenek. De így van ez jól. Szerencsére a fejlődés a kézilabdában sem állt meg.

Valahol olvastam, hogy 47 évesen még beállt.

Süvöltőssel az NB II-ben riogattuk a védekező ellenfél falát, amikor a Bogátiban játszottunk. 28 éve volt. Elrepült.

Miért nincs ma igazi, hagyományokhoz méltó férfi kézilabda Debrecenben?

Ne tőlem kérdezze. Adódtak kezdeményezések. Talán emlékszik még mindenki – nem is olyan régen volt – a DKSE-re. Három, vagy négy évig küzdöttek az első osztályban. Amikor jött a Veszprém, dugig telt a Hódos. Csonka Tibi, aki anno az egészet próbálta irányítani, még azt is nyilatkozta – keresse vissza az újságokban, – hogy szeretné elérni, hogy a Barcelona látogasson BEK ellenfélként Debrecenbe. Nem jött össze.

A Szeged U23 nem jó?

Ne nevettessen. Nem ugyanaz. Tudom, a fiatalok lelkesek, Bíró Imi is próbálkozott évekig velük, aztán szerintem egyre kevesebb lett a finanszírozás. Maradtak a csajok, a Loki. És nagyon örülök nekik.

Annál is inkább, mert lánya, Bea a piros-fehér szurkolók egyik kedvence volt.

Büszke is vagyok rá. Tizenháromszor magára öltötte a címeres mezt is. Csak aztán jöttek a sérülések. Nyolcszor műtötték a térdét. Jelenleg Dániában él.

Van Önben hiányérzet a pályafutását elemezve?

Nincs. Hatvanévesen még magyar ifjúsági bajnokcsapat edzője voltam a DSI-nél. Fiatalon is azt csináltam, amit imádtam. Egy dolog viszont hagy némi tüskét bennem.

Elárulja?

Többször lehúztak a Hajós Alfréd Díj listájáról.

Még megkaphatja!

Már nem izgat. Négy unokám van, ők minden mozgásigényemet kielégítik, minden elismerésnél többet érnek! Még így, műtött gerinccel is.

W.Gy.

Az eredeti írást itt találja.

Izrael lezárja a palesztin területeket a vasárnap kezdődő jóm-kipúr zsidó ünnep idejére

Angol foci

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek