MegMinden
2023-09-14

Kerekasztal

(Facebook)

Az épített környezet és az ember kapcsolata.

 

Több mint egy évvel ezelőtt alakult a Cívisházakért nevű informális csoport, melynek célja a cívisházak megmentésén, valamint állagmegóvásának segítésén túlmutatóan, hogy diskurzust indítson el építészeti, urbanisztikai, kapcsolódó társdiszciplínák kérdéseiről nagyobb közönség előtt, bárki számára érthetővé és elérhetővé téve a mindenkit érintő - városunkban zajló - épített környezet változásait. Ehhez kapcsolódóan beszélgetéssorozatot indítottunk el, ahol volt már szó a cívisházak modern városszövetbe integrálásáról, továbbá helyspecifikus építészeti sajátosságokról.

Ezúttal szeretnénk, ha az épített környezet és az ember kapcsolatáról esne szó, milyen történetei, érzései, kultúrája, identitása, illetve problémái vannak a mindennapokban a debreceni embereknek.

Gyors, erős és “mesterséges” urbanizáció történik városunkban, duzzasztva a gazdasági, városépítési, településrendezési, infrastrukturális és szociális problémákat. Ezzel egyidejűleg a népesség a település központi fekvésű lakónegyedeiből a perem- és kertvárosi részekbe, illetve a szomszéd településekre költözik.

A kiváltó okok sokfélék, és erősen összefonódnak egymással.

Kerekasztal-beszélgetésünk vendégei:

Dorogi Zoltán - urbanista
Gábor István - főépítész
Valuch Tibor - szociológus, történész

--

A program az Erősödő Civil Közösségek támogatásával valósul meg.

Az eredeti írást itt találja.

Az oDEonban vendégeskedik a Tankcsapda

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek