MegMinden
2023-07-28

Tököcske

(greendex.hu)

„Tököcske” a kiskertben: így neveld a cukkinidet!

A szezon közkedvelt slágerzöldsége a cukkini, a mediterrán konyha népszerű alapanyaga, mely szerencsére ma már nálunk sem számít különlegességnek. A piaci standok bővelkednek ilyenkor a zsenge hazai termésekben, így könnyedén hódolhatunk a cukkini élvezetének. Ez a változatosan elkészíthető tökféle kiskerti termesztésre is bátran ajánlott. 3–4 bokor már elegendő lehet egy család igényeinek fedezésére! A cukkini könnyen nevelhető, bőven termő és nem mellesleg szép zöldségnövényünk. És még most sem késő belevágni a házi cukkinitermesztésbe!

A tököcske fél évszázada Magyarországon, avagy az ellopott autó esete

Az amerikai kontinensen őshonos kultúrnövény Olaszországból indult európai hódítóútjára. A mai változatokat ott nemesítették: a zucchino névre keresztelt zöldségféle magyarul annyit tesz, hogy ’tököcske’. A kicsinyítőképző nem véletlen, hiszen a cukkinitermés elsősorban zsenge, fiatal állapotában kerül az asztalunkra. Valójában a cukkini méretesre is nőhet, ilyenkor a több kilósra hízott termést héjától, magjától megfosztva készíthetünk belőle ízletes fogásokat.

A „tököcske” magyarországi megjelenése Bálint gazdának köszönhető, na meg egy szerencsétlen esetnek. Ahogy saját blogján is beszámolt erről: egy termelőszövetkezeti gyűlésre volt hivatalos Nocera Inferiore városába, ám az esemény alatt az autójának lába kélt. Így zsebében az útlevelével nyakába vette a várost, és egy helyi kertészetbe betérve megpillantotta az akkor még számára is ismeretlen cukkininövényt. Magában tűnődve arra jutott, ez nálunk is megteremne, így vásárolt egy kiló magot, majd hazatérve szétosztotta 20 barátja között. Ennek már 50 éve, azóta a cukkini az egész országban elterjedt, és igen közkedvelt zöldségfélénk lett.

Az eredeti írást itt találja.

Tiltás

Ki örömében, ki bánatában – kihirdették a felvételi ponthatárokat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek