MegMinden
2023-07-02

Esőerdő

(origo.hu)

Döbbenetes ütemben zajlott tavaly az esőerdők irtása Brazíliában.

Változatlan ütemben zajlott tavaly a trópusi esőerdők irtása Brazíliában a világ erdeit figyelő szervezetek kedden kiadott jelentése szerint.

Az Amazonas-medencében 2022-ben 41 ezer négyzetkilométernyi erdő tűnt el kisebb részben erdőtüzek, nagyobb részben pedig emberi tevékenység következtében - közölte kedden a Global Forest Watch (GFW), a World Resources Institute (WRI) és a Marylandi Egyetem. Ez a mennyiség meghaladja a 2021-ben rögzített veszteségeket is.

A TANULMÁNYBAN AZ EMBERI BEAVATKOZÁSTÓL MENTES ERDŐK ÁLLAPOTÁT VETTÉK SZÁMBA, AMELYEKNEK A NAGY MENNYISÉGŰ SZÉN-DIOXID ELNYELÉSE RÉVÉN FONTOS SZEREPE VAN A KLÍMAVÁLTOZÁS ELLENI KÜZDELEMBEN.

A tavalyi év során végrehajtott erdőirtások nyomán mintegy 2,7 gigatonna szén-dioxid került a légkörbe, ami India éves károsanyag-kibocsátásának felel meg a tanulmány számításai szerint.

Míg Indonéziában és Malajziában tavaly sikerült csaknem rekordalacsony szintre visszaszorítani az erdőirtások mértékét, Brazília után a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Bolíviában pusztították el a legnagyobb kiterjedésű erdőségeket.

A DEFORESZTÁCIÓ A LEGNAGYOBB ÜTEMBEN GHÁNÁBAN, ANGOLÁBAN ÉS BOLÍVIÁBAN GYORSULT FEL.

Szakértők szerint Bolíviában elsősorban a mezőgazdasági termelés előtérbe helyezése miatt irtják az erdőt. A dél-amerikai ország azon kevesek egyike, amelyek nem csatlakoztak ahhoz a globális célkitűzéshez, amelynek értelmében 2030-ra teljesen felszámolnák az esőerdők kivágásának gyakorlatát.

Egyáltalán nem haladunk előre ebben az ügyben, sőt rossz irányba mennek a dolgok"– mondta Rod Taylor, a World Resources Institute (WRI) globális erdőprogramjának igazgatója.

Az eredeti írást itt találja.

Időjárás vasárnap

Győzelemmel kezdett a Loki

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek