MegMinden
2023-05-06

Google

(totalcar.hu)

Most fotózzák hazánk utcáit a Google és Apple autói

A Google térképalkalmazásának közkedvelt funkciója a Street View, azaz az "Utcakép" nézet. Az elképzelés pofonegyszerű, szélnek eresztenek több tucat 360 fokos látószögű kamerával felszerelt autót a világ útjain, aztán hozzárendelik a térképükhöz. Azonban a városok és az utak is folyamatosan változnak, így a térképek rendszeres frissítésére is szükség van. Ezt a feladatot végzik el most a Google munkatársai Budapesten és környékén, így megkértük olvasóinkat, ha ilyet autót látnak, küldjék el merre jár. Bár fotót csak az Apple autójáról kaptunk, olvasóink a Google járműveit is több helyen látták.

A Google utcakép ma már majdnem a teljes országot lefedi, azonban Európában több helyen is „lyukas” a keresőóriás utcakép-gyűjteménye. Németország területének majdnem teljes egésze lefedetlen a szolgáltatás által, aminek az oka a német adatvédelmi törvényekben keresendő. A Google bár többször is el akarta indítani a szolgáltatást az országban, rendszeresen ütközött a lakosság és a döntéshozók ellenállásába, így az akkor elkészült kis mennyiségű területet sem tarhatja naprakészen. Berlinben például, bár egyszer már majdnem a teljes várost lefedték, azóta már 15 év eltelt, így a mai állapotokat korántsem tükrözik az utcaképen látható felvételek.

A Google-nek azonban nemrég kihívója akadt. Az egyik legnagyobb konkurensük, az Apple már korábban elindította saját utcaképszolgáltatását az Apple Maps név alatt, ennek használhatósága azonban Magyarországon erősen korlátozott volt. Olvasóink fotói alapján azonban most ők is körbejárják az országot, hogy 360 fokos felvételeket készítsenek. Az észlelések úgy látszik, hogy a Google-el egyszerre cirkálnak Magyarországon, hiszen többen látták a techcég fehér Subarujait is, amik a Google Maps tarkára matricázott autóival ellentétben minimalista megjelenést mutatnak, márha egy körülbelül másfél méter magas oszlopon elhelyezett kamerarendszer bármilyen síkon minimalistának tekinthető.

Az eredeti írást itt találja.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek