MegMinden
2023-04-20

Nagyhegyes

(funzine.hu)

Mesebeli oázisra bukkanhatunk az Alföld kellős közepén.

A gázkitörés következtében létrejött, fákkal tarkított Kráter-tó igazán különleges éke a többnyire kopár Alföld síkjának.

Idén már 62 éve annak, hogy az alföldi földgázkitermelés egyik központjában, Debrecentől nem messze, Nagyhegyesen egy hatalmas robbanással járó gázkitörés történt 1961. augusztus 23-án.

A kitörés hatására a talaj fellazult, a fúrótorony elsüllyedt és egy hatalmas kráter keletkezett az alföldi településen.

A tragédia okozta mélyedésből később egy nyárfákkal övezett, 150 méter átmérőjű és öt méter mély horgásztó alakult ki, ami a Kráter-tó nevet kapta. Az oázisként zöldellő különleges természeti jelenséget sokan csak az Alföld szemének nevezik.

Egészen 2004-ig azonban még a helyiek sem látogathatták a tó területét, ugyanis egészen addig a kitermelő cég tulajdonában állt.

Majd 2006-ban, a Kráter-tó keletkezésének 45. évfordulójának alkalmából pihenőket és sétautakat alakítottak ki a látogatók számára, valamint egy minifúrótornyot és emléktáblát is emeltek a helyen.

A Kráter-tó könnyedén megközelíthető, Nagyhegyes határától csupán egy 3,5 kilométeres séta vár ránk és már gyönyörködhetünk is az Alföld egyik legkülönlegesebb látványosságában.

Az eredeti írást itt találja.

Porkoláb Gyöngyi

Forgalomkorlátozás várható az M3-ason

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek