MegMinden
2023-03-03

Férfiak

(magyarhirlap.hu)

Véres okból tűnhetett el hétezer éve a férfiak nagy része.

Az emberiség valójában egy ritka belterjes faj, és híresen alacsony köztünk a genetikai eltérés

Az emberiség már többször (a mai fogalmaink szerint) a kihalás szélére került, a hétezer évvel ezelőtti, a férfi Y-kromoszómák változatosságának megváltozása mögött pedig különösen kegyetlen okok állhatnak – írja a cikkében a rakéta.hu.

Az emberek első pillantásra rettenetesen különböznek egymástól, sőt a köztünk megjelenő testi eltérések még radikális politikai irányzatoknak, elgondolásoknak is megágyaztak a történelem során. Valójában azonban az emberiség ritka belterjes faj, és híresen alacsony köztünk a genetikai eltérés – kisebb mint az állatvilágban, vagy akár legközelebbi rokonaink, a főemlősök között. Az emberek között a genetikai eltérés 0,1 százalék, míg a csimpánzok esetén például 1,2 százalék.

Mi lehet ennek az oka? Ahogy az emberi DNS-t elkezdték feltérképezni, sikerült megállapítani több genetikai szűkületet, amikor is a genetikai változatosság lecsökkent. Mivel olyan időszakokról beszélünk, amikorról nem maradhattak fenn írásos emlékek, ezért csak annyit lehet biztosan mondani, hogy ebben az időben jelentkezett egy genetikai szűkület. Ezt követően pedig a kutatók megpróbálnak teóriákkal előállni, amelyek ezt a jelenséget magyarázzák.

Az első ilyen szűkület 1,2 millió évvel ezelőtt keletkezhetett, amikor az „emberiség” még nem csak a Homo Sapiens egyedeiből állt kizárólagosan. Ekkor még közvetlen őseink mellett a Homo ergaster és a Homo erectus egyedei is járták a világot, és a kutatók szerint a Homo sapiensnek ekkor összesen lehetett 18000, de legfeljebb 26000 nemzőképes egyede – ez kisebb szám, mint ma a veszélyeztettetnek számító gorillák egyedszáma. Azt sem árt figyelembe venni, hogy amíg a gorillák egy kontinensen élnek ennyien, az emberek ekkor Afrikában és Eurázsiában már egyaránt elterjedtek. Ez utóbbi körülmény, tehát a földrajzi szétterjedésünk pedig csak hozzáad a rejtélyhez: ha ott voltunk mindenhol, miért haltunk ki majdnem? Erre két magyarázat létezik: vagy túl nagyra nőtt a populáció és összeomlott, vagy pedig ez volt egyszerűen a természetes állapotunk. Egy szúfolt városban ez elképzelhetetlen, de nem zárható ki, hogy a felmenőink évmilliókon át „jól elvoltak” rendkívül alacsony egyedszám mellett is.

Mint látható tehát, a „genetikai szűkület” nem feltétlen jelent népirtást vagy éppen kihalást. Egy másik ismert szűkület 70 000 éve keletkezett, és évekig tartotta magát vezető elméletként, hogy ennek hátterében a tongai vulkánkitörés állhat, amit követően évekre elsötétedett az ég. Ma már viszont egyre többen cáfolják, hogy ennek az eseménynek ilyen katasztrofális hatása lett volna a fajunkra, többen inkább járványt feltételeznek, illetve az emberi történelem természetes változásait.

A fenti számokhoz képest a 7000 év mintha csak tegnap lett volna, de bármiféle írásos emlék híján továbbra is találgathatunk, illetve legalább segítségül hívhatjuk a modern számítástechnikát. Ez utóbbira mindjárt bővebben kitérünk, egyelőre lássuk a genetikai bizonyítékokat: 2015-ben azt vették észre, hogy hétezer éve az Y-kromoszómák változatossága bedőlt Ázsiában, Európában és Afrikában, ami miatt úgy tűnik, hogy egy férfira átlag 17 nő jutott abban az időszakban. Mint a korábbi szűkületek esetén, ennek kapcsán is több magyarázat született. Az egyik, hogy olyan gazdasági és éghajlati változások történtek, melyek a fiú utódokat érintették leginkább (mondjuk a kínai egykepolitika hatásának az ellentétére kell gondolni), de felmerült az is, hogy bizonyos férfiak magasabbra jutottak a társadalomban, és amolyan háremként begyűjtötték a nőket. 2018-ban azonban pár kutató új, és az eddiginél sokkal véresebb magyarázattal állt elő, amihez bizonyítékként számítógépes modellezést is használtak.

Eszerint a korszak jellemző társadalmi berendezkedése a patrilineáris klán lehetett – ami olyan kisebb csoportot jelent, amely apai leszármazás alapján szerveződik. Tehát a férfiak a klánnal maradnak, míg a nőket kiházasítják – ennek ismert példája a skót klánok működése. Amennyiben pedig ilyen klánok háborúznak egymással, úgy teljes férfivérvonalak tűnhetnek el, ami egybevág azzal, amit a DNS elemzés alapján látunk. A gond az, hogy a jelenség mögött más magyarázat is állhat.

Az embernek ugyanis 23 kromoszómája akad, és a 23. pár határozza meg a nemünket, ami nő esetén XX, míg férfiaknál XY. Talán ebből is látható, hogy mivel az utód mindkét szülőjétől egy-egy ilyen úgynevezett nemi kromoszómát kap, ezért lányok esetén nagyobb az esély a kromoszómák változatosságára, hiszen három X kromoszóma jöhet szóba véletlenszerűen, amit majd átadnak, míg fiúknál egyetlen Y, ami nagyjából változatlanul öröklődik nagyapáról apára, majd pedig fiúra – már persze a mutációkat leszámítva, és ez az oka, hogy az Y-kromoszómák is különböznek egymástól. Magyarán arra kellett magyarázatot adni, hogy ebből a körforgásból miért esett ki az Y-kromoszómák nagy része.

A kutatók több forgatókönyvet is lemodelleztek, és ebben szerepelt az Y-kromoszóma mutációja, csoportok közötti versengés, illetve különböző elhalálozások is. A tapasztalt, az Y-kromoszómát érintő szűkületet azonban a számítások szerint csak egyetlen forgatókönyv fedte le, méghozzá a patrilineárisan szerveződött klánok közötti háborúk. Azokban az esetekben ugyanis, amikor ezek a klánok nem léteztek, a szóban forgó szűkület sem jelent meg. Sőt, a szimuláció szerint ez a szűkület nem érintette a korabeli nőket – amint ezt egyébként a mitokondriális DNS (tehát olyan DNS a sejtben, amit kizárólag az anyánktól öröklünk) vizsgálatai is alátámasztottak. Mindezt a történelmi tapasztalat is megerősíti: egy-egy kolonizáció esetén például jellemzően a férfiakat irtják ki, míg a hódítók a nőket „megtartják maguknak”.

A kutatók egyébként fontos lépésnek tartják a számítógépes szimulációk segítségül hívását, de többen figyelmeztetnek, hogy nagyon keveset tudunk ama kor szociokulturális viszonyairól, így ma még ismeretlen hatások is felmerülhetnek.

Az eredeti írást itt találja.

Puzsér

Jóval több, mint gyógyszerészképző hely

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek