MegMinden
2023-01-14

Per

(szeretlekmagyarorszag.hu)

Elvesztette a négycsíkos pert az Adidas.

„Nincs joguk kisajátítani” – elvesztette a négycsíkos pert az Adidas egy amerikai divattervezővel szemben

Browne ügyvédei azzal is védekeztek, hogy míg az Adidas egy bárki által elérhető termék, addig ügyfelük leginkább a luxuspiacra gyártja kollekcióit.

Azért perelte be az Adidas Thom Browne-t, mert a német sportszergyártó szerint az amerikai divattervező négycsíkos motívuma túlságosan hasonlít a logójukra. A New York-i bíróság csütörtökön elutasította a vádat, mivel véleményük szerint a hasonlóság nem áll fenn, így Browne továbbra is használhatja kollekciója darabjain a csíkokat, írja a The Guardian.

Az Adidas 867 225 dollár (317,5 millió forint) jogdíjat követelt a divattervezőtől, és további 7 millió dollárra (2,5 milliárd forint) is igényt tartottak, amire véleményük szerint Browne a csíkok használatával tett szert.

Az Adidas legendás háromcsíkos logója 1952-re nyúlik vissza, amikor a cégalapító Adi Dassler a finn Karhu sportvállalattól két üveg whiskyért megvásárolta a márkajelzést. A német vállalat ezt az emblémát használja minden termékén, míg Browne a négy csíkot felsők ujján, vagy zoknik szárán tünteti fel. A divattervező éppen ezért rövidnadrágban és csíkos zokniban jelent meg a bírósági tárgyaláson.

Browne ügyvédei azzal védekeztek, hogy míg az Adidas egy bárki által elérhető termék, addig ügyfelük leginkább a luxuspiacra gyártja kollekcióit. Éppen ezért míg az Adidas egyik pulóvere 36 fontért (16 ezer forint) elérhető, addig Browne hasonló ruhadarabjáért 1300 fontot (582 ezer forint) kérnek el. A csík-motívumot ráadásul sok márka használja, az Adidasnak pedig nincs joga arra, hogy egyszerűen kisajátítson egy olyan egyszerű szimbólumot, mint a csík.

Browne először 2007-ben használta termékein a csíkokat, de akkor az Adidas panaszát követően módosította kollekcióját. A német cég végül 2021-ben terelte jogi útra az ügyet, miután a divattervező nem tett le a csíkok használatáról.

 

Az eredeti írást itt találja.

Erotikus thriller

Magyar Rektori Konferencia

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek