MegMinden
2023-01-01

Netflix

(origo.hu)

A FIFA Titkai

MAFFIAVEZÉREK, KÖZTÖRVÉNYES BŰNÖZŐK, LÁBSZAGÚ GENGSZTEREK: KIK CSINÁLTAK BŰNSZERVEZETET A FIFÁ-BÓL?

Hazug, álságos, felesleges. Ezzel a három szóval tökéletesen jellemezhetjük a Netflix streamingszolgáltató 4 órán át tartó sorozatát, a FIFA Titkai című "dokumentumfimet". A készítők bűnőzöket állítanak be jóságos öreguraknak, a sportágat csaknem elveszejtő gazembereket pedig olyan embereknek, akik semmiről sem tudtak.

"Nos, nekem felelősségem van a FIFA felé és mindazok felé, akik benne dolgoztak. Ezt fel kell vállalnom.De az olyan bizottsági tagokért, akik más országokból érkeztek, nem felelhetek. Sajnálom a FIFA-t, de a morális felelősség nem engem terhel. Tiszta a lelkiismeretem és jól alszom még ennyi év után is, mert nem lehetek felelős mindenért. Sajnálom a történteket, de nem én vagyok a felelős értük.

Közel négy órát kellett várni ezért a pár mondatért, amelyet a FIFA egykori elnöke, a svájci Joseph Blatter mondott abban a négyrészes sorozatban, amelyet a Netflix készített és amely a FIFA titkai címmel tekinthető meg a streamingszolgáltató oldalán. Ha itt és most fejezném be ezt a cikket, csak annyit írnék: ezértkár volt végigülni ezt a négy órát.De a történetnek itt nincs vége.

A katari világbajnokság kezdete előtt szándékosan nem néztem meg a FIFA titkai című sorozatot. Tudtam, hogy már látható, de nem akartam magam a kelleténél jobban befolyásolni, nem akartam, hogy a Katarban történteket esetleg másképp lássam azok után, hogy megtekintem a nagyszabásúnak tartott alkotást.A világ összes Dohába akkreditált újságírója tisztában volt azzal, hogy ezt a világbajnokságot nem lett volna szabad a miniállamban megrendezni, ennek a világbajnokságnak máshol lenne a helye.Az öreg maffiavezér, Sepp Blatter is érezhette ezt, mert pont a világbajnokság előtt állt elő egy olyan nyilatkozattal, hogy neki aztán semmi köze nem volt a 2010. december 2-i szavazás eredményéhez, az egészet az a francia Michel Platini szervezte meg, akit amúgy Blatter a saját utódjaként kezelt.

Hiba volt Katarnak adni a világbajnokság rendezését -így Blatter, akire még ekkor sem szakadt rá a plafon.

Csodálatos nyilatkozat volt. Mint ahogyan a filmsorozat is maga a "csoda". Mert valljuk meg, van abban valami - döbbenetes?, váratlan?, elképesztő? -, ahogy a film készítői Blattert és utódát, az olasz Gianni Infantinót kezelik és bemutatják.Előbbi egy ártatlan, remegő kezű és hangú vénember, aki semmiről sem tudott, utóbbi meg egy veleszületett Grand Seigneur, akinek ugyan lett volna lehetősége, hogy 2015 után elvegye a vb-t Katartól, de ez eszébe sem jutott.A film készítőinek meg az nem jutott az eszükbe, hogy megkérdezzék svájci-olasz FIFA-elnököt, hogy mi tartotta Katarban a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot? Ehelyett szó nélkül hallgatják a filmesek, amikor Infantino belehazudja a kamerába, hogy a Blatter utáni időszakban a FIFA-t sikerült megtisztítani a korrupciótól. Majd jött a 2022-es világbajnokság. A többit tudjuk.

 

Az eredeti írást itt találja.

Romániában január 1-jétől nő a minimálbér és a nyugdíj...

Troli és villamosközlekedés januártól

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek