MegMinden
2022-11-17

Parloló

(e-cars.hu)

Franciaországban minden nagy parkolót napelemmel kell lefedni.

Franciaországban a Szenátus jóváhagyta azt az új jogszabályt, amely előírja, hogy napelemmel kell lefedni minden olyan parkolót, ahol legalább 80 autó parkolhat.

Ez az új rendelkezés Emmanuel Macron francia elnök nagyszabású, megújuló energiaforrásokba történő beruházási tervének egyik része. Ennek célja, hogy az országban megtermelt napenergia mennyiségét tízszeresére növeljék, valamint a szárazföldi szélerőművek energiatermelését megduplázzák.

A kormány szerint ez a terv elsősorban a kereskedelmi központok és vasútállomások körüli nagy parkolóhelyeket célozza meg. Az intézkedéssel akár 11 gigawatt energiát is termelhetnek, ami több millió otthont láthat el a jövőben. A Public Sénát weblap azt írja, hogy a törvényjavaslat módosító indítványa szerint olyan rendelkezéseket vezettek be, ami kizárja a nehéz gépjárművek parkolóit és a történelmi vagy védett területeken található parkolókat, hogy elkerüljék azok “eltorzítását.”

2023. július 1-től a 80-400 férőhelyes kisebb parkolóknak öt évük van arra, hogy megfeleljenek az új intézkedésnek. Az több mint 400 férőhelyes parkolóknak már csak három év jutott és a parkoló füleltének legalább a felét napelemekkel kell burkolni.

További intézkedések között szerepel a nagy napelemes farmok építése az autópályák és vasutak mellett található üres területeken. Valamint, ahol lehetséges a mezőgazdasági területeken is egyaránt. A francia nemzeti vasúti szolgáltató vállalat, az SNCF emellett azt tervezi, hogy 2025-ig országszerte 156 állomáson mintegy 190 000 négyzetméter, 2030-ig pedig 1,1 millió négyzetméternyi napelemet telepít.

Továbbá a francia kormány 2050-ig mintegy 50 további szél-erőműparkot akar építeni Franciaországban. A tervek szerint az első szélerőműparkot Oléron szigetén, La Rochelle partjaitól több mint 35 km-re helyezik el melynek kapacitása körülbelül 1000 MW. A második szélerőmű valószínűleg távolabb lesz a tengeren, és mindkét szélerőmű együttesen 1,6 millió ember számára elegendő villamos energiát termel a jövőben.

Az eredeti írást itt találja.

Polyák: Meg kell találnunk a stabilitást

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek