MegMinden
2022-06-18

NANE

(beregihirek.hu)

Minden ötödik magyar nőt bántalmaz a párja.

A Nők a Nőkért Egyesület adataiból kiderült, hogy több mint 226 ezren élnek bántalmazó kapcsolatban, vagyis Magyarországon minden ötödik nő volt áldozata fizikai erőszaknak, de máshogy is megnyilvánult az erőszak. Előfordul, hogy a kapcsolatokban az áldozat elveszíti a megélhetését, elveszik a gyermekét, és elszigetelik azoktól, akik segítséget nyújthatnának neki, így magára marad és nehezebben találhat kiutat.

A Nők a Nőkért Egyesület (NANE) szerint több mint 226 ezer magyar nő él fizikailag is bántalmazó kapcsolatban, de minden ötödik nő elszenved valamilyen mértékű fizikai bántalmazást a partnerétől életében. A pszichés bántalmazást nehezebb számokban kimutatni, mert nincsenek külső nyomai. A mentális és fizikai egészségre viszont sokszor kihatnak a lelki sérelmek. Winkler Zsuzsanna, a NANE segélyvonalán dolgozó önkéntese tisztázta, hogy sok a téves előfeltevés a családon belüli erőszakról és a nők bántalmazásáról. Például a leggyakoribb tévhit, hogy bántalmazás egy bizonyos társadalmi rétegben fordul elő.

Valójában a bántalmazók között lehet bármilyen korosztályba tartozó, különféle társadalmi státuszú, magas vagy alacsony beosztású személy. A bántalmazás eszközeit tekintve nagy a különbség Az erőszakot nem lehet egy társadalmi vagy etnikai csoporthoz kötni, és a társadalom által elismertebb rétegekben ugyanolyan magas számban fordul elő, mint az alacsony státuszúak körében.

Az eredeti írást itt találja.

Debrecen

Folytatódik a Zöld Mozi filmklub

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek