MegMinden
2022-06-12

Elf Bar

(hvg.hu)

Színes, szagos és illegális, de egyre több tini szívja.

Viharos sebességgel terjed a tinédzserek, sőt már az általános iskolások között is „a dohányzás legújabb generációjaként” reklámozott, eldobható elektromos cigaretta, az Elf Bar, de a közbeszédben alig-alig van szó róla. A termék forgalmazása Magyarországon tilos, de a neten bárki meg tudja rendelni, és igazából még csak az életkorát sem kell bizonygatnia. Hogy mennyire káros, azt még nem pontosan tudjuk, de vannak aggasztó hírek.

„A suliban mindenki ezt szívja, úgy hívják, hogy Elf Bar, de mi csak manórúdként emlegetjük” – lepett meg kamaszlányom egy beszédes pillanatában. „Persze, tudom, nálunk is nagy divat a dohányosok közt a munkahelyemen, dohánytöltetet raknak kis készülékekbe, azt szívják” –  mondom a mindentudás fölényével. „Jaj, dehogy is, az tök más” – jön a lesajnáló válasz.

Nem vagyok egyedül azzal, hogy fogalmam sem volt az Elf Barról, a felnőtteket megkérdezve a száz százalékhoz közelített azok aránya, akiknek fogalma sem volt erről a termékről. Ugyanakkor a húsz éven aluliak mindegyike pontosan tudta, miről is van szó. Kiderült, hogy az utóbbi hónapokban óriási divat lett ez a valószínűleg Kínában kifejlesztett (pontos információ erről sincs) „új generációs” cigaretta.

Túl sok mindent a sajtóban sem találni erről, az internet tiniknek kedves platformjain viszont rengeteg influenszer osztja az észt róla.

Kevés olyan dolog van, ami ennyire kristálytisztán mutatja be, mennyire más világban él a Z generáció, és mennyire nem tudnak erről semmit a tőlük idősebbek.

Miről is van szó? Az Elf Bar egy folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható elektromos cigaretta, amelyet különböző számú „szívási kapacitással”, többféle ízben és színben, különböző töménységű nikotintartalommal lehet beszerezni. A terméket kifejezetten a fiataloknak szánták, olyan az ízvilága (van számos gyümölcs, továbbá például banánturmix, gumimaci vagy energiaital, esetleg blue razz lemonade ízű), olyan a kinézete (jópofa, harsány színű rudacskák), az egész köré szerveződő kultúra, hogy az minél menőbb legyen a 21. századi gyerekek körében.

A magyarul is hozzáférhető, de alapvetően szlovák vagy román oldalak kiemelik, hogy az Elf Bar ára kedvezőbb, mint a hagyományos cigié, vagy a dohányhevítéses rendszereké. Továbbá azt állítják, „kevésbé egészségtelen, élményben verhetetlen, és takarítani sem kell”. Kis helyen elfér, jól eldugható, bármikor előkapható, és előkészület nélkül indulhat a pöfékelés, ami után nem is lesz büdös a fogyasztó – szól a reklámszöveg. Az elektromos cigaretták (más néven: vape), és így az Elf Barok is, nem füstöt, hanem gőzt adnak.

Bár több országban – így Szlovákiában, Romániában – legális, Magyarországon tiltott forgalmazni. A jogszabályok szerint 2020 májusától nem árulhatnak még a Nemzeti Dohányboltok sem speciális folyadékok párologtatásán alapuló e-cigarettákat és „dohányzást imitáló elektronikus eszközöket”. Az Elf Bar pontosan ebbe a kategóriába esik. A tiltás ellenére azonban nagyon könnyű hozzájutni ezekhez illegálisan, de erről később.

„Az Elf Bar most baromi nagy divat, főleg a tinédzserek között” – erősíti meg a kamaszoktól szerzett információnkat Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos. „Ha összességében nézzük, és sorrendet akarok állítani, akkor a legfontosabb az, hogy a nem dohányzáshoz képest mindegyik dohányzásforma rosszabb. Ezzel együtt, annyit mondhatunk, hogy az Elf Bar talán kevésbé káros, mint egy hagyományos cigaretta, mert utóbbinál a pirolízis, a papír égése, és egy csomó vegyület is megjelenik. De összességében ez azért nem ad okot az örömre. Ráadásul elég sok kora-tizenéves szívja már az Elf Bart.”

A baj Zacher szerint az, hogy a legtöbb Elf Bar nikotint tartalmaz, ami függőséghez vezet. Van ugyan nullaszázalékos manórúd is, de általában 2 vagy 5 százalékos nikotintartalommal kapható. A legkisebb élettartamú, 600 slukkos 2 százalékos Elf Barban 20 mg nikotin van, ami azt jelenti, hogy egy teljes rúd két-két és fél doboz cigarettával ér fel e tekintetben. (Az 5 százalékos 14 dobozzal!)

A "manórudat" ráadásul 1-2 nap vagy akár egy buli alatt el lehet szívni: a kellemes ízű, édes gőz nem hagy olyan rossz utóízt, mint a sima cigaretta füstje. Az Elf Bar ellenzői pont azért tartják rendkívül károsnak a terméket, mert azzal észrevétlenül, nagyon könnyen nikotinfüggőségbe eshetnek a gyerekek. Megjegyezzük, van 800, 1500, 3000, 5000 slukkos kiszerelés is. Angliában – ahol szintén tiltott termék az e-cigaretta és az Elf Bar – a lapok beszámolói szerint az egyik divatos termék 125 cigaretta elszívásának felelt meg, és 5 százalékos nikotinszintje miatt olyan erős volt, hogy a fiatal felhasználók orrvérzésről, vérköhögésről, fejfájásról, mellkasi fájdalmakról és szédülésről számoltak be. Angliában már hemzseg a közösségi média olyan tinédzserek bejegyzéseitől, akik arról számolnak be, hogy függők lettek az eldobható eszközöktől.

„A nikotin mellett ezek az eszközök tartalmaznak polietilén-glikolt és növényi glicerineket, amelyek a tüdőbe jutva károsodást okozhatnak.” Zacher hangsúlyozza, hogy az Elf Bar még csak nem olyan régen jelent meg, ezért még olyan jellegű orvosszakmai evidenciák nem állnak rendelkezésre, mint amilyenek a klasszikus e-cigarettával kapcsolatban léteznek, és amelyek bizony leírnak „e-cigaretta indukált tüdőkárosodást”, (angol mozaikszóval EVALI, azaz E-cigarette or Vaping Use-Associated Lung Injury – a szerk.).

Az eredeti írást itt találja.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek