MegMinden
2022-01-05

Nobel-díj

(mandiner.hu)

Weöres Sándort is jelölték az 1971-es irodalmi Nobel-díjra

Letelt az ötven év, a Svéd Királyi Akadémia közzétette a felterjesztettek névsorát.

A Literary Saloon szúrta ki, hogy megnyílt az 1971-es irodalmi Nobel-akta – ez volt az az év, amikor Pablo Neruda kapta az elismerést „a latin-amerikai költészetben betöltött kiemelkedő szerepéért” – olvasható a Könyvesmagazin oldalán.

A várományosi listán megtalálható mások mellett James Baldwin, az argentin Jorge Luis Borges, a francia Romain Gary, a Budapesten született Arthur Koestler, és – az 1970-es évhez hasonlóan – Weöres Sándor is, akit Kibédi Varga Áron hollandiai magyar irodalomtörténész jelölt a díjra. (A teljes listát ITT lehet végigböngészni.) A svéd lapok közben arról írnak, hogy 1971-ben a rövidlista (ami soha nem nyilvános, a svéd akadémia már csak a díjazott nevét jelenti be) a következőképpen alakult: Pablo Neruda (a későbbi Nobel-díjas), W.H. Auden, André Malraux, Eugenio Montale és Patrick White.

A kilencven nevet tartalmazó listán x-szel jelölték azokat, akiket először javasoltak a díjra: köztük van a már említett James Baldwin éppúgy, mint A Legyek Urát jegyző William Golding (ő végül 1983-ban kapta meg a díjat), a Máramarosszigeten született Elie Wiesel (aki 1986-ban Nobel-békedíjban részesült) vagy első mongol jelöltként Tsendiin Damdinsüren.

Az eredeti írást itt találja.

Romániában ismét kötelezővé teszik a köztéri maszkviselést

Bábu vagy

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek