MegMinden
2021-07-12

Solti János

(beatkorszak.blog.hu)

Egy bőröndön kezdtem a dobolást

Ha valakire egyáltalán nem igaz a dobos szarkasztikus definíciója, miszerint a zenész legjobb barátja, az Solti János. Hogy a Generálon, az LGT-n, a Hobo Blues Banden túl megszámolni sem lehet, hány magyar és nemzetközi produkcióhoz adta tudását rocktól, poptól, funkon, dzsesszen át akár rock and rollig, az elég sokat elárul a személyiségéről. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz tanszakán Kovács Gyula tanítványaként végzett dobos minden jó zenei impulzust képes magába szívni, aztán pedig kivételesen karakteres ízt hozzátenni a végleges produkcióhoz.

 

Úgy tudom, hogy eredetileg nem is dobosnak készültél, hanem hegedülni tanultál.

Tudod, én mindig zenét tanultam. Zenei óvodába jártam, aztán zenei általánosba Kőbányán, ahol a kórus mellett hangszert is kellett választani.

Otthon volt valamilyen hangszer vagy zenélt valaki még a családban?

Nem, senki. A papám szeretett énekelni a fürdőszobában. A hegedülést aztán hanyagolni kezdtem, mert annál kevesebbet gyakoroltam, hogy jó hegedűs legyek. Viszont ment a szokásos bandázás az ismerős fiúk és lányok között és ekkor jött az ötlet, hogy alapítsunk zenekart. Zenélni még nem tudtunk, de focizni igen, ezért pénzben játszottunk, hogy összeszedjük a cucc árát.

Viszont a dobfelszerelés köztudomásúlag elég költségigényes.

Hát, a határ a csillagos ég. Én például egy bőröndön kezdtem el dobolni.

A szüleid mit szóltak ehhez?

Igazából semmit, a bőrönd később tönkrement, viszont amikor komolyabbra kezdett fordulni a dolog, vettek nekem egy dobcuccot.

Ezek a gyerekkori barátságok mennyire maradtak meg?

Szinte semennyire, a mi családunk nagyon sokat költözött Budapesten belül, ez pedig közrejátszott abban, miért nem tudtuk tartani a kapcsolatot. Póka Egonnal viszont egy általánosba jártunk, egy évfolyamba, énekkarban egymás mellett is énekeltünk.

A hatvanas években zenekart csinálni nemcsak a zenélésről szólt, hanem afféle öntevékeny szakkörként is szolgált.

Én teljesen kézügyetlen vagyok, egy szöget nem tudok egyenesen beverni, a forrasztópákával nem is próbálkoztam, mert az mindenkire nézve veszélyes lenne. De amikor évekkel később a Generálban voltam, még ott is mi raktuk össze az énekcuccunkat. Elmentünk külföldre alkatrészeket vásárolni, itthon meg összeszereltettük asztalosokkal. Egy teljes lengyel turnénk gázsija volt benne, ez nem kevés pénz.

 

Az eredeti írást itt találja.

Már online is kitölthető a kérdőív

Öt napig korlátozottan tudnak ügyeket intézni a Vodafone ügyfelei

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek