MegMinden
2021-05-20

Alkohol

(hvg.hu)

Nincs olyan, hogy biztonságos mennyiségű alkohol, a szürkeállományunkat már a kevés alkohol is csökkentheti, és a brit kutatóknak van egy rossz hírük a borkedvelőkre nézve is.

Minél több alkoholt fogyasztunk, annál inkább zsugorodik az agyunk szürkeállománya, és már a kevés mennyiségű alkohol is árthat az agynak – erre jutottak brit kutatók 25 ezer ember adatainak kiértékelése során. Bár a tanulmányuk még a peer review fázisa előtt áll (tehát a közlendő publikációjukat a szakterület más kutatói még nem kontrollálták), azt állítják, hogy nincs küszöbértéke az alkoholfogyasztásnak: bármekkora mennyiség káros a központi idegrendszerünkre nézve.

A kutatás vezetője, az Oxfordi Egyetem munkatársa, Anya Topiwala szerint az előző feltételezésekkel ellentétben, nemcsak az agy bizonyos területét károsítja az alkohol, hanem az egészre hatással van (a szürke- és a fehérállományra egyaránt). A kutatók a brit Biobankot alkalmazták a kutatásokhoz. A Biobank egy adatbázis, amelyet arra találtak ki, hogy nagy mennyiségű adattal segítse a szakértőket abban, hogy megfejtsék bizonyos betegségek genetikai és környezeti tényezőit. Az adatbázisból Anya Topiwala és kollégái 25.378 alanyra vonatkozó információt elemeztek ki: a kutatók rendelkezésére állt a többi között az alanyok neme, kora, képzettsége, önbevallásos alapon az alkoholfogyasztása, az agyuk mérete, memóriatesztjeik eredményei és a róluk készült MRI-felvételek is.

Az eredeti írást itt találja.

Emléktábla a professzor tiszteletére

Női 200 méter pillangó

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek